Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, zbog dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku, u ponedjeljak 12. veljače u 10 sati organizira prosvjed na Trgu svetoga Marka u Zagrebu.

U priopćenju Udruge naglašeno je kako se zauzimaju za dijalog, razgovor,  izgradnju mira i dobrosusjedskih odnosa. Konstruktivan dijalog uvijek je dobrodošao, napose među iskrenim i dobronamjernim stranama, ali isključivo na načelima istine, pravde i miroljubivosti. Nažalost, to ovdje nije slučaj, stoji u priopćenju.

-Ni jedno od spornih bilateralnih pitanja između Hrvatske i Srbije nije riješeno, a većina nije ni pokrenuta. Ni o jednom od tih gorućih pitanja ne postoji suglasnost dviju država, štoviše, razlike gotovo nikada nisu bile veće. Nisu riješena brojna pitanja od kojih naša udruga neće odustati.

Tu je na prvome mjestu pitanje poginulih i nestalih, pitanje opljačkanog kulturnoga blaga, povratak arhiva, pitanje ratne odštete, pitanje srbočetničkih logora, pitanje granice… Srpsko jednostrano proglašenje generalne jurisdikcije, okupacija Šarengradskih ada...

Hrvatska mora zahtijevati i rješavanje problema hrvatske nacionalne manjine kako bi se učinkovito zaustavilo daljnje zlostavljanje Hrvata u Srbiji. Nedopustivo je i sramotno da Srbija izmišlja novu i nepostojeću naciju – Bunjevce.

Srbija posljednjih desetak godina sustavno radi na cementiranju laži, mitova i protuhrvatske politike. Provedba zloćudnog projekta pod nazivom "Memorandum 2" događa se pred našim očima i mi kao udovice poginulih hrvatskih branitelja, nećemo ostati ravnodušne, jer nitko nema pravo ponašati se pasivno i benevolentno prema autorima i provoditeljima toga zločinačkog projekta.

Prema jednoj zločinačkoj politici koja je samo nastavak one krvave, ratne i razarajuće koju je Hrvatska proživjela u Domovinskom ratu.

Međusobni odnosi dviju država postali su, k tome, iznimno zategnuti i opterećeni ratobornom i agresivnom retorikom najviših predstavnika srbijanske vlasti. Izdvojimo samo brutalne i iznimno nediplomatske poruke koje su posljednjih dana odaslali ministri srpske vlade Ivica Dačić i Dragan Vulin, pa i sam predsjednik Vučić. Oni svojim drskim i neodmjerenim lupetanjem, u stilu neodgovornih drumskih razbojnika, razaraju svaku mogućnost iskrenoga i konstruktivnog dijaloga.

Aktualna srpska politička agresija sračunata je na potiranje ishoda Domovinskoga rata, na izjednačavanje krivnje i izbjegavanje odgovornosti za agresiju na Republiku Hrvatsku. Zato mi pozivamo na provođenje međunarodnog prava i svih onih sudskih i političkih međunarodnih dokumenata u kojima je Srbija označena kao agresor.

Mi smo pobjednička zemlja, a ovakvo izopačeno pristupanje povijesnim činjenicama smatramo nedopustivim. Povijest pišu pobjednici - to smo mi.
Valja ovdje ponovo naglasiti: dijalog je nužan i neizbježan, ali razgovor se mora voditi pazeći pritom na očuvanje obraza i ponosa, očuvanje ljudskog  dostojanstva i nacionalnih interesa. Za valjan razgovor treba imati iskrenog i odgovornog sugovornika. Aleksandar Vučić to nije. Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosropskih ideja - stoji u priopćenju Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

HVIDR-a podupire prosvjed

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić najavio je da će HVIDR-a podržati prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata povodom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

-HVIDR-a je uvijek bila uz naše roditelje i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pa će i ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Aleksandra Vučića, jer ona mjerila i kriteriji koji su građeni kao posebna mjerila i kriteriji u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU nisu ispunjeni. Niti u jednom detalju ili dijelu - rekao je Đakić novinarima u Saboru.

Osvrnuo se i na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da ustaštvo i ustaše nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske te da očekuje kako će Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega.

-Mi nismo ustaše niti smo to bili u Domovinskom ratu. Niti smo to danas. Nikakvih poveznica s ustaštvom nemamo, pogotovo što smo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj doživjeli njihovu agresiju. Oni bi trebali sebe preispitati tko su oni. Iako znamo tko su oni, čije su ideje zastupali, o 'Velikoj Srbiji', kakva su znakovlja nosili. Oni su zapravo fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali, to je iza nas. Danas trebaju ispuniti ono što im nalaže EU - rekao je Đakić.

 

M.M.