SAD ne žel da INA-u kupi ruska kompanija, izjavio je novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila velika pogreška.

-Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi prodaja Rusiji bila velika pogreška - kazao je veleposlanik, inače blizak Donaldu Trumpu, u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je remetilački čimbenik u regiji, a SAD bi kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna. 

-Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu - dodao je.

Istaknuo je kako američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika. 

-Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (...) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici i čim ih se angažira, moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum. Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum - rekao je Kohorst.

Podsjetimo, potkraj prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica Ine.

-Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine - kazao je tada Igor Sečin.

Posljednjih dana se aktualizirao odlazak Martine Dalić iz Vlade i ulazak HNS-ovog Ivana Vrdoljaka na mjesto dopredsjednika. Sudeći prema dostupnim informacijama, bez obzira na spinove koje puštaju proruski lobisti i bliski im mediji, ulazak predsjednika HNS-a u Vladu otvoreno zagovara Plenkovićev posebni savjetnik i lobist određenih skupina, Krešimir Macan.

 

M.M.