Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik Hvidre Josip Đakić u izjavi novinarima u Saboru osudio je jučerašnju zabranu prosvjeda na Markovom trgu, ali oštricu svog nezadovoljstva nije uperio na MUP, odnosno instituciju koja je zabranila prosvjed na Markovom trgu, nego na predsjednicu Republike. Nejasno je zašto  se, i zbog čega, HDZ-ov saborski zastupnik s mandatom u Saboru od 2003. i osoba koja se nalazi na čelu HVIDRA-e od 2004. osjeća  kao "osoba s ruba političkog spektra".

Po metodologiji kakvu je njegov stranački kolega Davor Milinović pokazao u slučaju imenovanja ravnatelja Nacionalnog parka Plitvice, Đakić poručuje da će "branitelji preispitati svoju potporu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović".

-Nadam se da predsjednica nije aludirala na mene i na Stevu Culeja, jer smo previše truda i znoja za nju uložili. Nadam se i da sve hrvatske branitelje ne smatra marginalcima. Obzirom na njezine prijašnje izjave, vjerujem da će to ispraviti - izjavio je Josip Đakić.

Međutim, analizirajući jučer izgovorene riječi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nije u potpunosti jasno zašto  se, i zbog čega, HDZ-ov saborski zastupnik s mandatom u Saboru od 2003. i osoba koja se nalazi na čelu HVIDRA-e od 2004. osječa  kao "osoba s ruba političkog spektra", ili marginalcem - kako je sam naglasio.

-Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja diktiraju politiku - istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za tisak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ne spominjući uopće izraz "marginalac".

Politički marginalac sa mandatom u Hrvatskom saboru od 2003.

Inače, analitičari su skloni vjerovanju kako posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj obiluje silnim zamjenama teza.

- Zanimljiva je Đakićeva izjava. Jučer je bio ljut na MUP koji je zabranio pristup Markovom Trgu. Danas bi bio šef predsjednici Republike i vodio državnu politiku. Problem je u činjenici da Đakić i slični ne mogu prihvatiti činjenicu da su njih zapravo neizravno mobilizirali Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, uz potporu određenih skupina u Hrvatskoj. Zanimljivom se čini i spoznaja da se HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru od 2003. do danas i višegodišnji predsjednik HVIDRA-e, koji tu dužnost neprekidno obnaša od 2004. osjeća kao marginalac - navodi politički analitičar HRsvijeta Josip Zdunić.

Upozorava i na postupke predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

-Za razliku od Đakića, Andrej Plenković jako dobro razumije da bi u slučaju njegovog stvarnog insistiranja na "ratnoj odšteti" Milorad Pupovac povukao potporu vladajućoj većini i on bi bio prošlost. Međutim, kao što vidimo Pupovac i manjinski zastupnici o tome šute. Jednako kao što Plenković šuti o presudi stalnog Međunarodnog suda u Haagu na temelju koje Hrvatska doista ima solidne temelje tražiti ratnu odštetu, za razliku od nepotpisanog sporazuma iz 1996. na koji se Plenković uporno poziva - zaključio je Zdunić, te dodao kako stvarne razloge razmirica između Pantovčaka i Banskih dvora treba tražiti u najnovijem upozorenju američkog veleposlanika vezano za INA-u.

Podsjetimo, novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst upozorio je danas kako SAD ne želi da INA-u kupi ruska kompanija.

-Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi prodaja Rusiji bila velika pogreška - kazao je američki veleposlanik u razgovoru s novinarima.

 

M.M.