Komentirajući izjavu američkog veleposlanika kako SAD ne želi da Inu kupi ruska kompanija, premijer Andrej Plenković poručio je iz Bruxellesa da o tome odlučuje Hrvatska.   

-Druge države izražavaju preferencije o tome žele li i na koji način biti akteri na hrvatskom energetskom tržištu, ali o tome odlučuje Hrvatska - rekao je Plenković.

-Za nas je LNG strateški projekt, izrazito važan za osiguranje i diverzifikaciju opskrbe plinom ne samo za Hrvatsku nego i za jedan velik dio srednje i istočne Europe - istaknuo je Plenković nakon konferencije o jedinstvenom digitalnom tržištu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Ponovio je da će se donijeti poseban zakon o LNG-u, da se s tim projektom nastavlja te da su o tome vođeni razgovori u Bruxellesu.

Podsjetimo, američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je da Washington ne želi da Inu kupi ruska kompanija.

-Na Hrvatskoj je da odluči komu će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je Kohorst u razgovoru s novinarima, proglašavajući Rusiju remetilačkim čimbenikom u regiji.

Na ovakav njegov istup odmah je reagirao ruski veleposlanik Azimov, optuživši SAD za mješanje u unutarnje stvari drugih država.

 

M.M.