Dolaskom Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak dogodila se velika promjena. Po prvi put imamo na Pantovčaku predsjednicu koja nije vezana uz bivše jugoslavenske komunističke strukture i koja je izuzetno zapadne orijentacije, istaknula je novinarka i publicistica Višnja Starešina, u povodu treće obljetnice inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

-Nakon prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je bio državnik i strateg i zahvaljujući čijoj političkoj dubini je država stvorena i obranjena, mislim da je neupitno zapadna orijentacija Kolinde Grabar-Kitarović presudna za Hrvatsku u ovom trenutku kada se na ovom prostoru događa jedan rat bez vatrenog oružja. Jedan rat za državno i geopolitičko strukturiranje ne samo prostora jugoistočne Europe, nego i srednje i istočne Europe. U tom kontekstu je vrlo značajna inicijativa Baltik-Jadran, odnosno kasnije inicijativa Tri mora i vrlo je značajan povratak sadržaja državnog državi što je u Hrvatskoj se još nije dogodilo, ali polako postaje trend osobito nakon pobjede predsjednika Donalda Trumpa u SAD-u. Dakako da u svakom mandatu ima i boljih i loših poteza, to je sastavni dio posla - istaknula je Višnja Starešina komentirajući za portal Direktno.hr prve tri godine predsjedničkog mandata Kolinde Grabar-Kitarović.

Osvnula se i na izjavu predsjednice Republike tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome kako "ne možemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku", te upozorila kako je riječ o izjavi izvučenoj iz konteksta.

-To vidim kao jednu nespretnu izjavu u tom trenutku, koja je poslije izvučena iz konteksta da bi se njome manipuliralo. Predsjednica je u više navrata mnogo puta dokazala kakvo je njezino mišljenje o braniteljima. To je bila naprosto jedna toliko velika količina događaja, koja je na kraju ispala vrlo dobro i tek će se srednjeročno vidjeti rezultati otvaranja ovog dijaloga.

Mislim da su svi akteri imali svoj smisao. I predsjedničin poziv i jedna rezerviranost Vlade sa zahtjevom da se riješavaju problemi koji postoje, čak i dio prosvjeda. Oni koji su izgubili svoje najdraže imaju legitimno pravo prosvjedovati i žele znati istinu - naglasila je Višnja Starešina.

Komentirajući izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je u Zagrebu "razgovarala s europskim Vučićem" ocijenila je kako je to točno ali i upozorila kako je će se na nekoj drugoj lokaciji pojaviti neki drugi Vučić.

-Vučić je političar koji zna igrati na više razboja. On je svakako političar s više lica i vrlo je u tome sličan Slobodanu Miloševiću. Zna imati i europsko i zapadno lice i biti šarmantan i biti brutalan. Sve je to isti Vučić. Vjerujem da je s hrvatskom predsjednicom razgovarao europski Vučić. Na nekim drugim destinacijama možete vidjeti drugog Vučića - istaknula je Višnja Starešina.

Ocijenjujući Vučića kao miljenika njemačke kancelarke Angele Merkel upozorila je da Hrvatska ne može tako lako zaobići Vučića

-No taj Vučić je trenutačni miljenik Europske unije, osobito njemačke kancelarke Angele Merkel. I u vođenju vanjske politike Hrvatska ne može zaobići Vučića, jer je on središnja politička figura na Balkanu. Ono što je za politiku bitno je da ne nasjeda na jedno Vučićevo lice, da uvijek ima u vidu svu raznolikost Vučićevih lica, što je njegova politička prednost. On je u svakom slučaju iznimno talentiran i iznimno upućen političar koji će učiniti sve za interese Srbije, onako kako ih on vidi. O tome ne treba imati iluzije, niti sumnje - zaključila je Starešina u razgovoru za Direktno.hr.

 

M.M.