Suradnica američkog ministra obrane, Mattisa Laura Cooper, naglasila je tijekom posjete MORH-u da je Hrvatska respektabilna članica NATO-a i ključan faktor u stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj i pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov sa suradnicima sastali su se u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine u MORH-u sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laurom Cooper sa suradnicima.

Tom prigodom su održane bilateralne obrambene konzultacije predstavnika Ministarstava obrane Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, gdje je potvrđena odlična suradnja i strateško partnerstvo Hrvatske i SAD-a.

Ministar Krstičević istaknuo je da je SAD ključan strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti i zahvalio na dosadašnjoj američkoj donaciji i potpori u razvoju sposobnosti koju SAD pruža Hrvatskoj.

Suradnica američkog ministra Mattisa Laura Cooper na početku je čestitala ministru Krstičeviću na primanju u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a, istaknuvši kako je ovo veliko priznanje za Republiku Hrvatsku. Također, Cooper je naglasila kako je Hrvatska respektabilna članica NATO-a i ključan faktor u stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Američka strana iznimno je pohvalila hrvatske doprinose sustavu kolektivne sigurnosti Saveza, kao i hrvatske napore u opremanju i modernizaciji OSRH, što se osobito odnosi na odluku Vlade RH o nabavci višenamjenskih borbenog aviona F-16 Barak.

Prilikom obrambenih konzultacija razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa, s naglaskom na zajedničko sudjelovanje u operacijama i misijama NATO-a, globalnu sigurnosnu situaciju i aktualnosti na području jugoistočne Europe.

 

M.M.