Američki ministar obrane, general James N. Mattis, sudjelovati će na summitu NATO-a u Bruxellesu 11. i 12. srpnja a nakon toga, 12. i 13. srpnja, posjetit će Hrvatsku, potvrđeno je Jutarnjem listu iz izvora u Bruxellesu.

Kako se neslužbeno doznaje ministar Mattis će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati o jačanju Obalne straže budući kako nije isključeno da migrantski val skrene prema hrvatskom dijelu Jadrana.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je posjetio Washington prošle godine, a ovo će biti uzvratni posjet.

Tom je prigodom Mattis u pozdravnom govoru izjavio: Sljedeći će mjesec biti dvadeset i dvije godine od Oluje, operacije koja se proučava u američkoj vojsci kako bi se pokazalo da dobro vođena, uvježbana i opremljena vojska, uz dobro političko vodstvo, može promijeniti tijek povijesti - rekao je Mattis.

Ministar Mattis tom je prigodom naveo i da je Hrvatska “prijatelj i saveznik” koji se bori “iznad svoje kategorije”.

Odnosi SAD-a i Hrvatske najbolji su upravo na obrambenom planu. Zagreb se pokazao odgovornim saveznikom na kojeg se Washington može osloniti, i to još od završetka rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedini je ozbiljniji problem to što Zagreb još uvijek ne izdvaja 2 posto BDP-a za obranu, ali Washington je zadovoljan postojećim i najavljenim povećanjima tih izdvajanja, uključujući i kupnju borbenih zrakoplova od Izraela. Ipak je riječ o izvorno američkim letjelicama, za čiju je prodaju odobrenje Jeruzalemu morao dati američki State Department.

James Mattis najviše je rangirani dužnosnik administracije Donalda Trumpa koji dolazi u službeni posjet Zagrebu. Ministar obrane, naime, prema hijerarhiji dolazi odmah iza državnoga tajnika, koji je četvrta osoba po važnosti: ispred njega su predsjednik i potpredsjednik te predsjednik Kongresa.

Mattis je prvi general na čelu Pentagona od 1950. godine, kada je na tom položaju bio George C. Marshall, poznatiji po svojoj ulozi državnoga tajnika kada je pokrenuo plan obnove Europe nakon Drugoga svjetskog rata poznat kao “Marshallov plan”. Kongres je morao posebnom odlukom odobriti Mattisovo stupanje na dužnost jer nije bio u mirovini sedam godina (umirovljen je 2013. godine).

Mattis je marinac od glave do pete, prošao je sve razine zapovijedanja u tom poznatom rodu američke vojske, sudjelovao je u Pustinjskoj oluji 1991. godine - njegova je jedinica među prvima ušla u Kuvajt - zatim je bio na terenu u Afganistanu 2001. godine, a i u invaziji na Irak 2003. godine. U toj je zemlji godinu kasnije vodio jednu od najtežih operacija, napad na Faludžu, gdje je bilo središte sunitskoga otpora američkim snagama. Kasnije je s generalom Davidom Petraeusom, temeljem iskustava iz Faludže, napravio priručnik za borbu protiv pobunjenika.

Tijekom svoje vojne karijere stekao je nadimak “bijesni pas”, ali isto tako i “ratnik redovnik” - prvi zbog svoje odlučnosti da marinci uvijek ispune svaki svoj zadatak, a drugi jer je u potpunosti posvećen svom zadatku, vojsci.

Poznat je po tome što je sa sobom tijekom vojne službe uvijek nosio knjigu Marka Aurelija “Meditacije” (originalni je naslov na grčkom “Samome sebi” i riječ je o filozofskim promišljanjima rimskoga cara, filozofa i ratnika). A kad bi dobio nove podređene, prvo bi im podijelio knjige koje je smatrao da moraju pročitati i tek nakon toga su mogli doći i surađivati s njime.

Mattis se relativno rano uključio u Trumpovu kampanju i bilo je jasno da će dobiti visoki položaj u administraciji. Za njim se, za razliku od generala Michaela Flynna, ne vuku nikakvi repovi sumnjivih veza s Rusijom ili nekom drugom zemljom. Zato ga je Senat i prihvatio s 98 glasova za.

M.M.