Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je u utorak da "ako predsjednik stranke ne želi preuzeti odgovornost vođenja saborskog Kluba zastupnika, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke".

Pojasnio je zašto je najprije kazao da neće sazivati sjednicu Kluba prije nego što počne sjednica Sabora, a sada se predomislio i najavio da će je ipak sazvati prije početka rada parlamenta.

-Smatrao sam da u situaciji u kojoj dvije trećine zastupnika traži da predsjednik stranke ode da predsjednik stranke mora preuzeti odgovornost. Ja ne mogu biti izvanredni povjerenik ili stečajni upravitelj, ili da provodim politiku nekoga mimo volje dvije trećine članova Kluba. U tom smislu smatrao sam da tu odgovornost treba preuzeti onaj koji tu odgovornost ima, a to je predsjednik stranke. Ako predsjednik stranke ne želi preuzeti tu odgovornost, onda ne treba više biti ni predsjednik stranke - istaknuo je Bauk.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDP-a u srpnju je odlučilo da će od jesenskog zasjedanja vođenje Kluba od Bauka preuzeti predsjednik stranke Davor Bernardić. Međutim, čini se, da je predsjednik SDP-a od toga odustao.

Govoreći o planovima Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da namjeravaju raditi i dalje, "koliko nam to mogućnosti budu dopuštale".

-Poslovničke mogućnosti su velike, kao i političke mogućnosti, a hoćemo li mi to kao stranka iskoristiti, ovisi o nama - napomenuo je Bauk.

Osvrnuo se i na opciju prijevremenih izbora.

-SDP mora biti spreman na izbore kad i ako se dogode jer je to smisao postojanja političke stranke. Što se tiče naše spremnosti, vjerujem da je bilo dana kada smo bili i spremniji na izbore, a nadam se da neće biti dana kada ćemo biti manje spremni nego danas - dodao je Bauk.

Potvrdio je da će SDP podržati zahtjev za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića, kako zbog opozicijske solidarnosti, tako i zbog odgovornosti ministra za loše stanje u resoru.

 

M.M.