Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je kako nema razloga za izvanredne parlamentarne izbore, kao i da vukovarski gradonačenik Ivan Penava, zbog najavljivanja prosvjeda u tom gradu, u stranci neće snositi nikakve sankcije.

-Nema razloga za izvanredne izbore dokle god postoji većina od 76 ili više ruku. Ključno je da Vlada ima političku stabilnost u Saboru, a ona postoji. Mi smo dokazali u nekoliko zadnjih mjeseci da se može uspješno donositi zakone i sa 77 ruku i očekujem da će se to nastaviti i dalje - izjavio je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Istaknuo je kako je situacija u HDZ-u stabilna, ali da ponekad ima rasprava i povišenih tonova.

-HDZ je itekako stabilan, usporedite s ostalim političkim strankama i vidjet ćete da smo mi ostali jedina snažna politička stranka. Naravno da i u HDZ-u ima rasprava i ponekad povišenih tonova, međutim mi sve te prijepore nastojimo riješiti kroz raspravu i dijalog. Svjesni smo odgovornosti koju imamo jer smo najveća i najsnažnija politička stranka i kralježnica ove parlamentarne većine i vlade - rekao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava snositi sankcije u stranci nakon što je najavio prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u tom gradu odgovorio je kako nikakvih sankcija neće biti.

-Neće biti nikakvih sankcija. Razgovarao sam s kolegom Penavom, objasnio mi je koji su to razlozi i frustracije koje imaju Vukovarci i nastavit ćemo taj dijalog. Činjenica je da postoji velik broj nerazriješenih slučajeva te se očekuje od državnih institucija, u prvom redu DORH-a i sudova, da sve koji to zaslužuju i procesuiraju - rekao je Jandroković.

Osvrnuo se i na dinamiku reformi.

-Svakako nužno je da ubrzamo dinamiku reformi koje su povezane sa mirovinskim, zdravstvenim sustavom, pravosuđem, državnom upravom i vjerujem da će zakoni koje imamo već sada i koji će doći iz vlade učiniti sve te sektore učinkovitijim - rekao je Jandroković.

 

M.M.