Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

-Ponovno smo se zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu. Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini - istaknuo je.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jer je on, kako je kazao, u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Europskoj uniji".

-U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja - upozorio je.

Usprkos tome Plenković je pozdravio održavanje općih izbora u toj zemlji i čestitao svima koji su izabrani na različitim razinama vlasti, te je naglasio kako će Zagreb nastaviti dobru suradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama.

-Nas puno toga veže za BiH, svi naši potezi, osobito u vrijeme ove vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema cijeloj zemlji i prema svim njezinim institucijama -kazao je Plenković.

Ključnu suradnju u budućnosti vidi po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija te hrvatsku podršku BiH na putu prema EU-u.

-Mislim da stoga svi politički akteri i stranke u BiH moraju biti svjesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU-a sigurno nemaju. Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Daytonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje BiH - zaključio je Plenković. 

 

M.M.