Kinesko državno izaslanstvo od 250 članova predvođeno kineskim premijerom Li Keqiangom nastavlja posjet Hrvatskoj.

Nakon jučerašnjih razgovora s najvišim nositeljima državne vlasti u Zagrebu, kineski premijer će s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na Pelješcu nazočiti zabijanju najvećeg čeličnog pilota u morsko dno, čime se simbolično obilježava završetak prve faze gradnje Pelješkog mosta.

Nakon toga će u Dubrovniku nazočiti summitu 16+1 na kojem će biti organiziran poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine zbog kojeg u Dubrovnik stižu šefovi 16 država srednje i istočne Europe.

Kineski premijer najavio je mogućnost povećanja međusobne robne razmjene između Kine i Hrvatske, otvoreno je iskazao interes za gradnju i upravljanje nizinskom prugom na dionici Rijeka-Karlovac, gradili bi i novu Kantridu u Rijeci, a najavljena je i mogućnost prema kojoj bi Kina mogla biti strateški partner za posrnule postsocijalističke škverove Uljanik i 3. maj.

U djelu hrvatske javnosti sa zanimanjem je dočekana i informacija da je kineska poduzetnica i predsjednica velike pekinške kompanije, Jinag Yu jučer obišla propalo zdanje Političke škole u rodnom mjestu Josipa Broza Tita te je kazala kako u Kumrovcu vidi veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma. Yu, naime, ima veliku želju razviti Kumrovec te priprema brojne planove za financijska ulaganja.

Nedvojbe, posljedica je to Plenkovićevih ranijih najava o političkom partnerstvu s jednopartijskim kineskim sustavom.

 

M.M.