Predsjednik Vlade Andrej Plenković u višednevnom je radnom posjetu Kini  kojim želi ojačati političke i gospodarske odnose Hrvatske s drugom ekonomijom svijeta.

Jučer se sastao s premijerom Li Keqiangom te održao sastanke s čelnicima velikih kineskih državnih kompanija. Danas je otputovao u Hangzhou, gdje se sastao s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične odnose kad je riječ o gospodarskoj razmjeni i poslovnim kontaktima.

-S čelnim ljudima provincije razgovarali smo o daljnjem unaprijeđenju odnosa, osobito s obzirom na to da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi iz ove provincije, koja ima i najveću luku na svijetu - rekao je Plenković.

Istaknuo je da želi privući daljnji interes, osobito za investiranje kineskih kompanija u Hrvatsku.

-Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija, i to dovoljno govori koliko smo s ciljem izabrali dolazak u Hangzhou -dodao je hrvatski premijer.

Plenković će u nedjelju obići obližnji most Hangzhou Bay, dugačak 36 kilometara, u pratnji Lu Shana, predsjednika uprave tvrtke China Road and Bridge Corporation, koja će graditi pelješki most. Riječ je o mostu dugačkom 36 kilometara.

-Sutra ćemo posjetiti jedan od najvećih mostova preko mora koji je sagradila Kineska kompanija za ceste i mostove. Ona za nas gradi strateški i simbolički važan Pelješki most. Taj projekt je važan i za Hrvatsku i za Kinu. Za nas je važan jer je riječ o amblematskom projektu koji će povezati dva odvojena dijela zemlje, a za vas jer je to projekt bez presedana u suradnji toga tipa između Kine i jedne zemlje Europske unije - naglasio je Plenković tijekom razgovora s Cheom.

Također je rekao da je zadovoljan jer će se sljedeći sastanak inicijative Kina+16 održati u Hrvatskoj 2019. godine.

- To je kompatibilno s inicijativom Kina+16, gdje ćemo se fokusirati na suradnju između malih i srednjih tvrtki koje su okosnica svakog gospodarstva - zaključio je.

Plenković bi u nedjelju iz Hangzhouu trebao otputovati u Šangaj, gdje će uz brojne svjetske čelnike sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki.

Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu 'Trade & Innovation', otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.

Zanimljivo je kako je Andrej Plenković  u Kinu otputovao nekoliko dana nakon povratka Stjepana Mesića.

 

M.M.