U današnjoj skandaloznoj izjavi za riječki ‘Novi list’ bivši predsjednik Ivo Josipović pokušao je opravdati komunističke likvidacije katoličkih svećenika. Kao primjer takvim tvrdnjama naveo je staru tezu OZNA-e o "naoružanim franjevcima"...

-Fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici. Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja - istaknuo je Ivo Josipović.

Ponavljajući teze kreirane s ciljem opravdavanja zločina još u eri Aleksandra Rankovića, on istodobno navodno žali "za svim ratnim žrtvama".

-Dakako, danas, s povijesnim odmakom, žalimo za svim žrtvama rata, ali moramo prepoznati što je bila čija uloga i tko je bio na pravoj a tko na krivoj strani - izjavio je Ivo Josipović u razgovoru za Novi list.

Međutim, još u prosincu 2014., kada je tijekom predsjedničke kampanje obišao Franjevački samostan na Širokom Brijegu, Ivo Josipović je imao nešto drugačiju retoriku.

-Čast mi je što sam ponovo u Širokom Brijegu i što mogu uživati u ovom prekrasnom kulturnom blagu. Čuo sam impozantan podatak da je u jednom trenutku petnaest doktora znanosti predavalo u Gimnaziji. To je sjajan standard. Znamo da su mnogi ljudi koji su ovdje stekli temeljno obrazovanje poslije stekli zaista velike karijere - kazao je tom prigodom Josipović, izbjegavajući osuditi politiku totalitarističkog komunističkog sustava odgovornog za te zločine.

Podsjetimo, 6. veljače 1945., pripadnici II. proleterske brigade (zapovjednik Bruno Vuletić) strijeljali su šestoricu fratara zatečenih u župnoj kući u Mostarskom Gracu. Nakon ovladavanja samostanom na Širokom Brijegu, 07. veljače 1945., partizani su ubili 12 franjevaca zatečenih u podrumu samostana i protuzrakoplovnom skloništu. Sutradan, 08. veljače, partizanske su postrojbe uhitile skupinu od osam franjevaca koji su se od borbi bili sklonili u samostansku mlinicu. Na koncu, 11. veljače 1945., jedna skupina partizana iz sastava 8. dalmatinskog korpusa prekinula je nedjeljnu  Misu u Izbičnu (sjeverno od Širokog Brijega), odvela sa sobom trojicu  franjevaca i ubila ih na nepoznatom mjestu na putu prema Mostaru.

Iz sastava te skupine, posmrtni ostaci jednog od njih ekshumirani su iz masovne grobnice u Zagvozdu, dok se za ostale osnovano pretpostavlja kako su ubijeni na području Biokova i Mratova. Kao osoba odgovorna za prikrivanje partizanskih zločina u Biokovu u javnosti je spominjan Ante Josipović a kao organizator zločina na Mratovu spominje se Miko Tripalo.

 

Damir Šimić