Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je u srijedu navečer konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je smjenio troje ministara. Za promjene u Vladi, kako je istaknuo, dobio je podršku vodstva HDZ-a te koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini. 

- Promjene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s provedbom programa Vlade, nastavi s brojnim aktivnostima koje se odnose na rast gospodarstva, na jačanje solidarnosti u društvu, na smanjivanje polariziranosti i tenzija u hrvatskom društvu i u konačnici da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje na izborima 2016. godine, a kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem Europske unije. u prvoj polovici 2020. godine.Na tim temeljnim postavkama je i koncipirana ova rekonstrukcija Vlade koja je, kao što vidite, veća nego što su bila nagađanja u medijima, rekao je Plenković.

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić koji će koordinirati aktivnosti za gospodarstvo.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj HZMO-a.

Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marić stiže Mario Banožić. On je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Prije pet dana za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevića predstavljen Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Tko su novi ministri

Gordan Grlić Radman trenutačno je veleposlanik u Njemačkoj. Ovaj hrvatski diplomat rođen je 6. lipnja 1958. u Prisoju pokraj Tomislavgrada. Diplomatsku karijeru počeo je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti 90-ih godina. Bio je veleposlanik i u Mađarskoj.

U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu, a na Fakultetu političkih znanosti doktorirao je 2007. godine.

Suosnivač je nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult.

Vesna Bedeković rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te nosi titulu doktorice znanosti koju je stekla na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U Sabor dolazi s mjesta dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i matematici iz Virovitice.

Suvlasnica je kuće s okućnicom u Pitomači, vikendice u mjestu Aršanj te još nekoliko nekretnina.

Marija Vučković rođena je 3. srpnja 1974. u Pločama. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije dolaska na mjesto državne tajnice radila je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od veljače do studenog 2016. Iskustva ima i kao zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana.

Mario Banožić doktor je znanosti, a na mjesto ministra državne imovine dolazi s pozicije predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga radio je u Vinkovcima kao pročelnik Upravnog odjela.

Josip Aladrović diplomirani je ekonomist, a od 11. svibnja 2017. je Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Onamo dolazi iz Croatia osiguranja d.d. gdje je obavljao poslove pomoćnika direktora te regionalnog direktora.

 

M.M.