Da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5% glasova, Zoran Milanović 24,8%, a na trećem je mjestu Miroslav Škoro s 18,2%, rezultati su HRejtinga predstavljeni u subotu u Dnevniku HTV-a.


Nema naime promjena u poretku troje vodećih kandidata za koje birači smatraju da bi bili najbolji izbor za predsjednika države. No odnosi snaga znatno su se promijenili, a prednost Kolinde Grabar-Kitarović se topi.

Ako se povuče paralela s rezultatima HRejtinga o rejtingu stranaka, vidljivo je da i Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović uživaju gotovo identičnu potporu birača kao i njihove matične stranke. Mislav Kolakušić na četvrtom je mjestu s 8,6% glasova.

Od 2 do 4  posto glasova dobivaju tri potencijalna kandidata -  Dejan Kovač 3,2%, Ivan Pernar 2,7%, Dalija Orešković 2,6%. Vlahu Orepića izabralo bi 1,3% birača, a Katarinu Peović i Tomislava Panenića neznatnih 0,5%.

Uporedimo li ove rezultate sa istraživanjima u svibnju, očito je kako se velika promjena dogodila tijekom ljeta u odnosima kandidata koji, prema HRejtingu, prednjače u pretkampanji, i od kojih se očekivalo da će privući najveći broj birača.

Najveći napredak ostvario Miroslav Škoro

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova, gotovo isto toliko napredovao je Zoran Milanović - za 6,27. Razlika između njih dvoje u svibnju je iznosila malo više od 16 postotnih bodova, a sad je manja od četiri.

Najveći napredak ostvario je Miroslav Škoro. Potpora mu je veća za 8,86 postotnih bodova. Prednost Grabar-Kitarović u odnosu na Škoru smanjila se s više od 25 postotnih bodova, na oko deset.

Analitički gledano zanimljivi su rezultati za - HDZ, SDP, Most i HSS. Kod ostalih stranaka glasovi bi se uglavnom očekivano raspodijelili. Birači HDZ-a svoje bi glasove većim dijelom dali Kolindi Grabar-Kitarović, a tako bi glasovalo njih 74,2 posto. Međutim, 19,6 posto birača HDZ-a ipak bi za svog favorita izabralo Miroslava Škoru. Za Zorana Milanovića bi se odlučilo 0,7 posto birača.

Zanimljivo, među SDP-ovim biračima čak ih je 10% koji smatraju da bi bolji predsjednik bio jedan od kandidata s desnog spektra, pa bi tako njih 6,2 posto svoj glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a 4,4 posto Miroslavu Škori. Zoran Milanović dobiva 78,5 posto glasova članova SDP-a

Birači Mosta najveću potporu daju Miroslavu Škori - 38,6 posto. Podjednaki broj glasova dali bi Kolindi Grabar-Kitarović i Mislavu Kolakušiću - 15,8. Za Dejana Kovača bi se opredijelilo 10,5 posto, a 1,8 posto za Zorana Milanovića.

Šaroliko bi se raspršili i glasovi birača HSS-a - 23,5 posto za Kolindu Grabar-Kitarović, 17,6 posto za Zorana Milanovića, 14,7 posto za Miroslava Škoru i 11,8 za Mislava Kolakušića.


M.M.