Čitav niz javnih istupa ministrice obrazovanja Blaženke Divjak (HNS) i njezinog stranačkog šefa Ivana Vrdoljaka pokazuju kako u toj stranci vjeruju da oni, a ne predsjednik Vlade, upravljaju sustavom obrazovanja.

Upravo u tom kontekstu treba gledati i posljednje istupe ministrice Blaženka Divjak, koja i dalje ne slijedi politiku Vlade nego javno podržava sve zahtjeve učiteljskih sindikata, u čemu ima i punu potporu HNS-a.

Iz te stranke poručuju kako se ne radi ni o kakvim ucjenama i pritiscima uperenim protiv Vlade, nego o akcijskom planu koji je stranka usvojila još na proljeće i koji je čitavo vrijeme javno iznosila.

– Prijedlog za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama prihvatila su sva tijela stranke i to je jedan od najviših prioriteta naše politike – komentiraju u vodstvu HNS-a.

U HNS-u su i dalje uvjereni kako novca za povećanje učiteljskih plaća ima te kako se radi o otprilike 260 milijuna kuna za iduću godinu.

– Od 2014. godine Uredba o koeficijentima u javnim službama mijenjala se 19 puta i imala dva ispravka te su se mijenjali, odnosno povećavali koeficijenti parcijalno za dijelove javnih službi, ali nikada za učitelje i nastavnike – ponavljaju iz HNS-a.

U premijerovu krugu odbijaju tvrdnje o nepravdi prema prosvjetarima, te smatraju da HNS “traži kruha preko pogače”.

– Koalicijski partneri se sastaju, Plenković je o tome prije dva tjedna i nasamo razgovarao s Vrdoljakom, razgovara se i s Blaženkom Divjak, no treba razlučiti što je politički interes stranke, a što države – tvrde neimenovani izvori iz Vlade u razgovoru za Večernji list.

Da je "sindikalno ponašanje" ministrice Divjak i njezinog stranačkog šefa Ivana Vrdoljaka prevršilo svaku mjeru, dao je do znanja i ministar financija Zdravko Marić,potvrdivši kako se pregovori najčešće svode na ucjene.

– Često čujemo “ako mi to ne ispunite, neću dići ruku u Saboru” i slično. Gospodo, javne financije smo stabilizirali i moramo ih nastaviti odgovorno voditi –poručio je jučer ministar Zdravko Marić.

 

M.M.