Gostujući u emisiji “A sada Vlada”, Hrvatskog radija, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako će Slovenija dobro promisliti o mogućoj blokadi ulaska Hrvatske u Schengen.

– Ova odluka Europske komisije nije slučajna, mi smo je očekivali, možda čak i ranije. Ona je rezultat vrlo napornog i teškog rada. Dakako, posao time nije završen, države članice trebaju dati svoju suglasnost. Predstoji diplomatski, vanjskopolitički angažman, istaknuo je na početku emisije ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Osvrnuo se i na pitanje moguće slovenske blokade ulaska Hrvatske u Schengen.

– Logično je da oni žele zadovoljili i svoje birače. No, usudio bih se reći da ova odluka o ulasku Hrvatske u Schengen je jako dobra kako za nas tako i za Sloveniju. Ovo je vrlo važno za turističku sezonu jer će turisti moći bez ikakvih zapreka se kretati na ovom području. Također, ovo je vrlo važno i za slovenske građane, poglavito u graničnim područjima. Slovenska politika će dobro razmisliti o blokadi. Hrvatska tu jako dobro stoji i ne vjerujem da će biti bilo kakvih blokada. Nemam osjećaj da bi nas Slovenija mogla blokirati, rekao je.

No, spominje se da su neke rezerve imale i druge zemlje osim Slovenije, no ministar ne smatra da je to problem.

– Ne vidim razloge zašto bi se druge zemlje suprotstavile. Ne vidim niti tehničke niti političke razloge, zaključio je ministar.

 

M.M.