Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, govoreći o štrajku prosvjetnih djelatnika, izjavio je da je Vlada "stavila ponudu na stol", a da su zahtjevi učitelja neprihvatljivi.


- Kako se državni proračun bude punio, na adekvatan način, rastom tih prihoda potkrijepit će se i rast plaća učitelja. U Vladi trenutačno, zahtjevi učitelja koji se iz dana u dan nekako modificiraju, neprihvatljivi su. Ono što su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i premijer Andrej Plenković "stavili na stol" konsenzusna je odluka Vlade RH, pa i same ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak, kazao je Horvat gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Smatra da je potrebno napraviti analizu koeficijenata prosvjetnih djelatnika.

- Kada budemo bili sigurni da koeficijenti realno odražavaju složenost poslova krenut ćemo u određenu revitalizaciju osnovice i samih koeficijenata, dodao je.

Na upit o izjavi ministrice Divjak o tome da se dogodila "igra moći", Horvat navodi "da se ne bi na takav način osvrtao na problem koji je realan i stvaran".

- Razgovori traju, a ministar Aladrović u razgovorima jasno daje perspektivu povećanja osnovice, a i koeficijenata nakon njihove rekonstrukcije. Neprihvatljivo je kumulativno povećanje za koje bez obzira što smo odustali od smanjenja PDV-a u ovome trenutku nema realnih prihoda da bismo prihvatili takve zahtjeve sindikalnih čelnika. Siguran sam da bismo za to morali u novo zaduživanje, izjavio je Horvat.

Minstrica Blaženka Divjak (HNS) nakon današnjeg sastanka sa sindikatima je poručila kako je ona dio rješenja, a ne problema. Više je puta naglasila kako djeca trpe, te da treba razgovarati kako doći do rješenja, a ne se ukopavati u rovove.

- Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicati matura, no sindikati na to nisu pristali, izjavila je nakon sastanka minstrica Blaženka Divjak

 

 

M.M.