U Banskim dvorima u srijedu su se sastali  premijer Plenković i njemačka kancelarka Angela Merkel. Jedan je to u nizu bilateralnih susreta hrvatskog premijera koji je domaćin kongresa EPP-a koji se jučer i danas održava u zagrebačkoj Areni.


- Danas smo, kako znate, održali bilateralni sastanak i razgovarali smo o odnosima između Hrvatske i Njemačke i dotaknuli ključne europske teme koje su posebno važne za obje zemlje budući da će Hrvatska predsjedati EU-om u prvih šest mjeseci 2020., a Njemačka u drugoj polovini 2020., rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

- Njemačka je oduvijek naša prijateljska država, zemlja koja nas je podupirala u svim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima, naš glavni vanjskotrgovinski partner, jedna od glavnih zemalja za ulaganje u Hrvatsku, zemlja u kojoj živi velik broj Hrvata i zemlja iz koje nam svake godine dolazi velik broj turista, istaknuo je premijer.

- Naša je želja da s intenzivnim političkim dijalogom unapređujemo gospodarsku suradnju, ali i suradnju u svim drugim područjima. Što se europskih tema tiče - otvorili smo ono što je trenutačno najbitnije - sljedeća faza brexita nakon izbora u Ujedinjenoj Kraljevini gdje ćemo ovisno o rezultatima odmah poduzimati korake u siječnju kada Hrvatska preuzima predsjedanje. Druga tema je višegodišnji financijski okvir, proračunski period od sedam godina, koji je izgledno da postane tema i našeg predsjedanja gdje je izuzetno važno da Njemačka i Hrvatska usuglašava stavove, da pokušamo pronaći zajednički nazivnik koliki će biti proračun, a zatim kolike će biti pojedine stavke, rekao je.

- Ono što je važno za Hrvatsku, još uvijek smo u fazi drugog proračunskog okvira, vodimo računa o kohezijskoj politici i o poljoprivrednoj politici ali želimo naći odgovarajuća sredstva za izazove poput sigurnosti, klimatskih promjena, obrazovanja, razvojne politike ili pak vanjskih aktivnosti. Za Hrvatsku je posebno važno da do sastanka na vrhu članica Unije i država jugoistoka Europe, koji će biti u svibnju u Zagrebu, pronađemo rješenje za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ovu priliku iskoristio sam i da kancelarku Merkel upoznam s četiri ključne točke hrvatskog predsjedanja. Još jednom, puno hvala na posjetu, završio je Plenković.

Zatim se okupljenim novinarima obratila i Angela Merkel.

- Hvala premijeru, mislim da imamo slične prioritete što se tiče Europske unije - brexit i srednjoročno financijsko planiranje u kojem imamo različite interese koje moramo ujediniti. Moramo imati proračun usmjeren prema budućnosti, što je važno i za Hrvatsku i za cijeli EU. Podupiremo nastojanje hrvatske vlade u vezi sastanka s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Žao mi je što pristupne pregovore s njima nismo otvorili tijekom prošlog Vijeća, rekla je Merkel.

- S Hrvatskom imamo dobre odnose, u konačnici i 395.000 Hrvata živi u Njemačkoj. Smatram da se naša gospodarska suradnja još može dodatno ojačati, poručila je njemačka kancelarka.

 

M.M.