Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac komentirao je za srbijanske medije rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj te naglasio da je pobjedu odnio kandidat koji zagovara normalnost, toleranciju ...

Iz njegova istupa može se zaključiti da će u drugom krugu podržati kandidata SDP-a Zorana Milanovića, a ne kandidatkinju koalicijskog mu partnera, Kolindu Grabar Kitarović

Koalicijski partner HDZ-a je istaknuo da je pobjedu odnio kandidat koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen te da treba graditi mir.

-Njegove poruke su vrlo važne. Vidjet ćemo kako će to izgledati za 14 dana", izjavio je Pupovac.

Objasnio je i da poruke koje je Milanović slao nisu bile jedina prevaga već i razjedinjenost na desnom spektru zbog dva jaka kandidata - Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.

-U drugom krugu će sve ovisiti o tome kako će se Milanović ponašati, koliko će ljudi okupiti oko što naziva normalno stanje i normalna Hrvatska koja će početi graditi mir, odmaknuti se od rata i ratnih politika te koliko će birača Grabar-Kitarović preuzeti od Škore, komentirao je Pupovac za Pink TV.

Ovi izbori su, smatra Pupovac, važni za Hrvatsku i Srbe u Hrvatskoj, ali i regiju.

-Međuetnički odnosi od 2014. godine ne samo da ne bilježe nikakav napredak, već su prepuni tenzija, loših odnosa i loših osjećaja, zaključio je predsjednik SDSS-a, neizravno za to optužujući vlasti čiji je i sam sastavni dio.

Podsjetimo, analiza izbornih rezultata u prvom krugu pokazuje kako je u mjestima gdje većinom žive Srbi apsolutni izborni pobjednik Zoran Milanović. Primjerice u Negoslavcima Milanović je dobio 72,67 posto glasova, u Trpinji 60,78 posto, u Biskupiji 63,69 posto, Dvoru 56,60 posto a u Donjem Lapcu 58,95 posto.

 

R.H.