U sjeni odlaska 14.-og ministra iz Vlade, danas bi se trebao sastati takozvani Plenkovićev tim i odlučiti o kandidaturima za najviša mjesta u stranci, koja će se birati na unutarstranačkim izborima 15. ožujka.

Bez obzira što su osobe poput Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića i Branka Bačića, u posljednje četiri godine bili ključni Plenkovićevi suradnici, čini se da aktualni predsjednik HDZ-a nema namjeru ići s njima u novu unutarstranačku utakmicu. Jednako kao niti s Vladimirom Šeksom, Božidarom Kalmetom, Antom Sanaderom, Tomislavom Čuljkom, Dragom Prgometom ili bilo kim od niza ministara smjenjenih tijekom njegovog mandata.

Razlog za to su izgledi i utjecaj koji Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier imaju među članstvom HDZ-a, kao i Stierova višegodišnja najava borbe protiv klijentelizma u vrhu HDZ-a.

Naime, dvije trećine razrješenih ministara u nepune četiri godine Plenkovićevog mandata i čitav niz afera u kojima su ključne uloge imali ministri, mogu biti presudan alat u rukama Plenkovićevih oponenata. Stoga, u Plenkovićevom krugu ozbiljno razmišljaju da protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je najavio kandidaturu za zamjenika predsjednika HDZ-a, isture Ivana Anušića ili Tomu Medveda.

I unatoč činjenici da su jedan i drugi proteklih dana javno izrazili potporu Andreju Plenkoviću, oni su do sad redovito svrstavani u skupinu lojalnu Milijanu Brkiću. Osječko baranjski župan i bivši vrlo uspješni načelnik općine Antunovac, Ivan Anušić, dolazi iz braniteljske populacija a ključnu ulogu u njegovom političkom uzletu imao je aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić. Tomo Medved, pak, nekadašnji je ratni zapovjednik koji je imao zapaženu ulogu tijekom braniteljskog prosveda u Savskoj. Medved je ministar branitelja postao još u Vladi Tihomira Oreškovića i u Plenkovićevu je Vladu ušao u tzv. Brkićevoj kvoti.

Pošto se Ivan Penava profilirao na Vukovaru i braniteljskim temama, u Plenkovićevom krugu vjeruju kako gradonačelniku Vukovara trebaju suprotstaviti nekog iz braniteljske populacije. Javno se spekulira da prednost u ovom slučaju ima samozatajni general u miru, Tomo Medved, koji je daleko poznatiji u javnosti. Uz činjenicu da je politiičar lokalne razine, Ivanu Anušiću je otegotna okolnost i činjenica što je vodio izbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović koja je završila porazom.

Bez obzira koga od njih Plenković odabere, taj će imati iznimno tešku zadaću u srazu sa vukovarskim gradonačelnikom, koji uživa široku podršku u HDZ-u, što je bilo primjetno tijekom čitavog niza njegovih pojavljivanja u javnosti, od prošlogodišnje Sinjske alke do nedavne proslave obljetnice HDZ-a u Splitu, kada je Penava skoro doživio ovacije nazočnih.

Prema neslužbenim informacijama, Plenkovićevi kandidati za potpredsjednike HDZ-a bit će Oleg Butković, Darko Horvat, te Anušić ili Medved, te netko od istaknutijih kandidata s juga Hrvatske, možda čak iz kvote žena. Kad se tome doda činjenica da će ministar obrane Damir Krstičević voditi izborni stožer Andreja Plenkovića, stvar postaju vrlo zanimljiva.

Odabir ovakvog kruga suradnika za mnoge je pokazatelj kako Andrej Plenković u posljednje četiri godine nije uspio ekipirati neke svoje ljude, nego se oslanja na osobe koje su se u političku orbitu vinule prije njegovog dolaska u vrh HDZ-a. Sama činjenica da je većina osoba koje Plenković planira kandidirati u sam vrh u javnosti dovođena u vezu s bivšim glavnim tajnikom i aktualnim zamjenikom predsjednika HDZ-a, Milijanom Brkićem, otvara najmanje dvije dvojbe - ili je postignut dogovor između Plenkovića i Brkića, ili je Plenković, zajedno s Božinovićem i Jandrokovićem, odlučio preuzeti Brkićevu infrastrukturu i smanjiti njegov utjecaj u stranci.

Istodobno, još uvijek nije poznato tko će na alternativnoj Kovačevoj listi, osim Davora Ive Stiera, biti kandidati za četvero potpredsjednika. U insajderskim krugovima bliskim HDZ-u moglo se čuti i kako bi Tomislav Karamarko mogao odustati od kandidature, te prihvatiti Kovačevu ponudu da preuzme mjesto podpredsjednika kako se Plenkovićevi oponenti ne bi međusobno konkurirali.

Zanimljivo je kako se ime Tomislava Tolušića ne spominje niti u jednoj od kombinacija za dopredsjedničko mjesto. Tolušić je u sadašnjem sazivu potpredsjednik stranke i neobično bi bilo da, bez obzira na prisilan odlazak s ministarske pozicije, više nema ambicija biti u vodstvu HDZ-a. Oni koji Tolušića osobno poznaju znaju za njegovu ambiciju. Međutim, pošto u Plenkovićevom timu za njega očito neće biti mjesta, ne treba isključiti niti njegovo pojavljivanje u Kovačevom taboru, ali ni samostalnu kandidaturu.

Za mnoge je zanimljivo da svoju kandidaturu još uvijek nije službeno priopćio niti aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, koji je istu najavio još u noći izbornog poraza Kolinde Grabar Kitarović. S jedne strane spekulira se kako je Brkić imao ključnu ulogu u okupljanju Kovača, Penave i Stira. S druge strane, mogu se čuti i spekulacije o njegovom navodnom dogovoru s Plenkovićem.

Na koncu, u vrhu HDZ-a mogu se čuti i ocjene prema kojima se »bez Brkića ne mogu dobiti unutarstranački izbori«. Toga su izgleda svjesni u Kovačevom, ali i u Plenkovićevom taboru, ali je toga i te kako svjestan i Milijan Brkić. Stoga, radeći na konsolidiranju stranke i čeka sa službenim priopćavanjem osobne kandidature!

 

H. Krmpotić