Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održava se večeras u Zagrebu. Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Anušić, na dolasku u HDZ-ovu središnjicu izjavio je da nema upiranja prsta ni u koga izvan HDZ-a za loš izborni rezultat.

- Ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv. Stvari koje će biti rečene kroz analitiku... Kad ih pokažemo, vidjet ćete što se događalo, nema nikakvih čudnih stvari, jednostavno, kandidat u drugom krugu dobio je 106.000 glasova više i to je jasna stvar, izjavio je Anušić, dodajući da će podnijeti izvještaj, nakon čega će se vidjeti hoće li biti žustrih tonova.

Osvrnuo se zatim i na konkretne izborne rezultate, tj. činjenicu da je Grabar-Kitarović teško poražena u nekim dijelovima Hrvatske za koje se znalo da bi mogli biti ključni za konačni ishod.

- Pa to je sada stvar analitike i rasprave, nije samo Zagreb jako podbacio, tu su i Istra, Primorsko-goranska i Međimurska županija, podsjetio je.

Suprotno Andreju Plenkoviću, smatra da je utjecaj nevažećih listića na konačni rezultat neznatan.

- Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i našem kandidatu, molim da se meni više ne imputira da sam ja rekao da je kriv gospodin Škoro. Uvijek je 3 do 3,5 posto bilo nevažećih listića, sad ih je bilo 5 posto. Kad sve to zbrojite, imate 37 tisuća ekstra nevažećih na oko dva milijuna birača koji su izašli na izbore, to uopće nije utjecalo na rezultat izbora, rekao je Anušić.

Nije želio govoriti o konkretnim imenima osoba u HDZ-u koje koje su, prema novinarima, odgovorne za izborni poraz.

- Možemo to i drugačije okrenuti i pitati tko je zaslužan da se nešto uopće uspilo i napraviti, rekao je Anušić.

Jandroković: Očekujem otvorenu raspravu

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a GordanJandroković izjavio je kako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća očekuje otvorenu raspravu o tome zašto nisu na predsjedničkim izborima ostvarili očekivani rezultat i raspravu koja će biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a.

-Očekujem otvorenu raspravu. Raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat koji smo očekivali", izjavio je Jandroković.

Jandroković je dodao kako da očekuje kako će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekuje da će ponovno biti najjači.

Krstičević: Nadam se dobroj suradnji s novim predsjednikom

Ministar obrane Damir Krstičević je uoči sjednice čestitao novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću na pobjedi.

- Nadam se dobroj suradnji s novim predsjednikom, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuo se i na pitanje bi li Milanović mogao otežati nabavu novih borbenih zrakoplova.

- Koliko sam vidio, gospodin Milanović želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion, poručio je ministar obrane.

 

M.M.