Poput loših viceva djelovale su izjave Andreja Plenkovića i Gorana Jandrokovića u izbornoj noći. Ne želeći prihvatiti odgovornost za drugi izborni poraz u nizu, predsjednik i glavni tajnik HDZ-a su odgovornost za debakl HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima pokušali prebaciti na sve druge.

Prvi je odreagirao glavni tajnik HDZ-a, Gordan Jandroković, koji je u javnost istrčao s ocjenom prema kojoj je kampanja Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu "odvela HDZ desnije nego što je aktualna stranačka politika". Čudna je to i vrlo plitka ocjena koja je uslijedila nakon dvotjedne kampanje u kojoj je bezbroj puta ponovljeno kako HDZ-ova kandidatkinja potporu može tražiti isključivo među biračima koji su u prvom krugu podržali Miroslava Škoru.

Na takvu Jandrokovićevu izjavu, nadovezao se na koncu i Andrej Plenković koji također ne želi, ili doista ne može, razlog novog poraza potražiti u stvarnim uzrocima, nego uzroke poraza pokušava tražiti u Miroslavu Škori, nevažećim listićima, Mostu, nekim kolumnistima ili u biračima.

Međutim, dvojac koji trenutačno upravlja HDZ-om, Vladom i Saborom, očito namjerno prelazi preko činjenice da je poraz na predsjedničkim izborima logičan slijed kontroverznih i još uvijek nedovoljno rasvjetljenih okolnosti koje su imale za cilj čvršće vezivanje Kolinde Grabar Kitarović uz Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića. Od tada, odnosno u posljednjih godinu i nešto dana, rejting Kolinde Grabar Kitarović je u stalnom padu, što je došlo na naplatu u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Svi oni koji danas ponavljaju Plenkovićeve teze o navodnoj odgovornosti Miroslava Škore za poraz Kolinde Grabar Kitarović, neka se prisjete niza upozorbi upućenih na adresu Andreja Plenkovića o sasvim nepotrebnom otvaranju bojišnice protiv Miroslava Škore i potrebi fokusiranja kampanje protiv SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića. U upozorbama koje su išle u ovom smjeru vizionarski su prednjačili Plenkovićev oponent Davor Ivo Stier i kolumnist Tihomir Dujmović.

Vrijeme, odnosno slijed događaja, pokazali su kako je doista ključni problem HDZ-a bio Zoran Milanović a ne Miroslav Škoro.

I u izbornoj noći događa se potpuno ista stvar. Jandroković i Plenković u eter iznova šalju poruke o "nepotrebnom desničarenju u drugom izbornom krugu" i navodnoj odgovornosti Miroslava Škore za poraz HDZ-ove kandidatkinje. Takvim izjavama koje očito imaju za cilj stvaranje boljih preduvjeta za konačni obračun u HDZ-u, otvoreno su se suprotstavili Milijan Brkić, Miro Kovač i Davor Ivo Stier, najavljujući kako više neće tolerirati politiku po kojoj vodstvo HDZ-a ide na jednu stranu, a članstvo i birači u suprotnom pravcu.

Zanimljivo je kako se većina analitičara u izbornoj noći i dan kasnije, bavi isključivo odnosom HDZ-a i SDP-a, ali nikako suštinom stvari. Rijetki se, naime, usude dubinski dotaknuti te teme i konstatirati kako je zapravo riječ o sukobu liberalizma s konzervativizmom i demokršćanskom tradicijom.

Zahvaljujući pobjedi Zorana Milanovića, Hrvatska ne ulazi u kohabitaciju SDP-ovog predsjednika i HDZ-ovog premijera, nego u kohabitaciju dvojice zagovornika liberalne demokracije. I to po Hrvatsku ne mora značiti ništa dramatično. Međutim, to bi moglo biti dramatično po HDZ čije je članstvo uglavnom demokršćanskog, odnosno konzervativnog svjetonazora. Pogotovo je to neugodno na početku izborne godini u kojoj se trebaju održati i unutarstranački izbori u najvećoj hrvatskoj stranci.

Turbulentnu godinu otvorilo je presjedanje Hrvatske EU-om i izborna pobjeda Zorana Milanovića. U danima pred nama vidjet ćemo hoće li Milorad Pupovac, Ivan Vrdoljak, Radimir Čačić i Milanovićevi prebjezi u Bandićev klub, koji su odreda podržali Zorana Milanovića, uskratiti potporu Vladi i tako isprovocirati prijevremene parlamentarne izbore. Ukoliko se to dogodi, onda će HDZ-ove liste za prijevremene parlamentarne izbore kreirati Andrej Plenković i Gordan Jandroković, a stranački će izbori uslijediti tek nakon prijevremenih parlamentarnih izbora.

Nesumnjivo, to je jedan od mogućih scenarija na koji HDZ više ne može utjecati. Ključeve takvog scenarija, preko Pupovca, Vrdoljaka, Čačića, Sauche, Opačićke i niza drugih u rukama ne drži Miroslav Škoro. Ne drži ih niti Plenković! Ključevi HDZ-ove saborske većine, kao i datum održavanja izbora, sada su u rukama Zorana Milanovića. A upravo bi to moglo odrediti i budućnost HDZ-a!

 

Ilija Zovko