KOLUMNA MILE PRPE - U OCULUSU

Mile Prpa: Ruski politički rulet

Odlaze stara vremena i dolaze nova. Sve se vrti u kotaču života  i smrti. Sve što je bilo toga neće biti, a što nije bilo od života će se skriti.. Da li nam  na vrata života  kuca Apokalipsa? Sv. Ivana apostola. Pisana još pred dvije tisuće godina.

Mile Prpa: Politički odnos Hrvatske i Srbije

„U odnosu Hrvatske i Srbije ništa novo pod suncem. Taj odnos već znatno više od sto godina počiva na principima vuka i janjeta. Vuka koji vodu pije uzvodno, a janjeta koji vodu pije nizvodno potoka, ali uvijek sa strane vuka idu optužbe i prijetnje prema janjetu da mu muti vodu.

Mile Prpa: "Boj se onoga tko je viko bez golema mrijeti jada“

Srbijanski Knjaz Miloš, bio je vrlo mudar čovjek. O njemu se priča mnogo legendi, a jedna me se duboko dojmila - Poslao je svoje doušnike neka uđu među narod i neka zabiljaže što narod priča o njemu. Pa kad ih je dozvao k sebi, rekli su narod priča, šali se na račun Knjaza. Tada im reče – steži još jače!

Mile Prpa: Lock ili (lok) dowan!

Ovih dana bezbroj puta na tv ekranima doživjeli smo, ne samo izdaju države i domovine (zbog bespravno rascvale mafije i korupcije) već od strane visokih državnih dužnosnika, ali i brojnih medija .Izdaju duše hrvatskog naroda, izdaju njegovog jezika kojeg stoljećima njegujemo.

Mile Prpa: Banski dvori - nema Kulina bana i dobrijeh dana

U Hrvatskoj, već više od dva stoljeća, na Griču, nalaze se Banski dvori. Ti Banski dvori udomljavali su banove od 1809.g, pa sve do1918. Nazvani su tako po banovima koji su tamo stolovali. Pojava hrvatskih banova zadire duboko u povijest i daleko prije izgradnje Banskih dvora.

Mile Prpa: Odjek svete Mise u katedrali u Sarajevu

Postoji narodna izreka – Božja kola idu polako. Postoji, u jednoj pjesmi ili šlageru i stih -“Hajde dečko ohladi”.Te izreke spominjem, pišući ovaj tekst, da ga pišem smireno, ne ishitreno, već hladne glave i razuma. Jednako tako da svi koji ga budu čitali, bilo da pripadaju ma kojem svjetonazoru, koja se međusobno sudaraju ili nadopunjuju., onom još aktualnom ili onom koje je još davno trebalo biti zaboravljeno.