KOLUMNA MILE PRPE - U OCULUSU

Mile Prpa: Geostrategija ili geotragedija Bosne i Hercegovine

Teško je razumjeti zemlju poput Bosne i Hercegovine!?  Zemlja koju presijecaju razne silnice; geostrateške, političke, povijesne, konfesionalne, kulturološke, civilizacijske, predhistorijske, klimatske, a u najnovije, ili u najstarije vrijeme, i one – piramidalne.  BiH  je trojstvo naroda, trojstvo konfesija, trojstvo kultura,  trostruki susret geopolitičkih ploča, a i sama izgleda kao trokut u kojem se te  ploče, nekad više, nekad manje sudaraju u geopolitičkom i  geostrateškom smislu.

Mile Prpa: Božić u našim domovima

Svake godine, gotovo na isti način, doživljavamo Božić u svojim domovima i obiteljima, crkvama, gradskim trgovima, hotelima, izletištima, među svojim prijateljima i sl. ali i u svojim  dušama. 

Mile Prpa: Kuda klizi Hrvatska!?

Poput  klizišta, na nekom brijegu, poglavito poslije kiša i vremenskih nepogoda, mic po mic klizi neka kuća. Njen nemarni glazda to i ne primjećuje, i onda odjednom ta se kuća naglo strovaljuje niz brijeg, a  gazda se čudi što mu se to dogodilo, jer u njenom klizištu mogla su stradati i njegova djeca, ali ona su bila mudrija i predosjetila opasnost, pa se  brzo premjestila, “samo privremeno”, u nečiju tuđu kuću, ponajčešće u dalekim zemljama, koja je sagrađena na čvrstim temeljima, i koju nikakva vremenska ili politička nepogoda ne može razoriti. A i njen gazda, kao dobar domaćin, tako nešto bi unaprijed spriječio.

Mile Prpa: Moralni pad hrvatske politike

Postoji li i gdje u svijetu država koja je prošla ratne Scile i Haribde, koja je toliko izmrcvarena agresijom, tako mala država a na nju je palo više milijuna eksplozivnih naprava. Pojedini gradovi poput Hirošime i Nagasakija  pretvoreni u biblijsku grozu pustoši tamo gdje joj nije mjesto.

Mile Prpa: Djelo troroge kape u šumi Brezovica

Šuma Brezovica kod Siska poznata je u hrvatskoj političkoj javnosti po tome što se na tzv. dan antifašizma 22. lipnja svake godine u samostalnoj hrvatskoj državi okuplja šačica komunista pod egidom antifašizma, kao spomen na “prvo” u pokorenoj Europi, partizansko postrojavanje toga dana, a koje postrojavanje kao prvog partizanskog odreda, dosad povijesno nije utvrđeno kao stvarni događaj. Da bi to bio stvarni događaj, još nigdje nije pronađen materijalni dokaz niti vjerodostojan svjedok.

Mile Prpa: Na majčin dan sjetimo se i VUKOVARSKE MAJKE Kate Šoljić

Kad neki mali grad poput Vukovara ima svoju - Vukovarsku Majku, a svoju majku nemaju niti znamenite europske i svjetske metropole, tada će se neupućeni namjernik upitati – o kakvoj se to majci radi? Mi bismo mu kazali da i mi ne znamo o kakvoj se to majci radi, ali znamo da naš grad heroj ima svoju majku koju svi volimo, koja je živa, i kad umre neće umrijeti, i dok god bude grada Vukovara mi ćemo je uvijek zvati – Vukovarskom Majkom!

Mile Prpa: Hrvatska država promašeni projekt?

Koliko je uloženo nade, entuzijazma, truda, rada, ljudskih života, prolivene krvi, trauma, straha,  suza, plača, patnje i da dalje ne nabrajam, a sve da bi se stvorila demokratska i slobodna hrvatska nezavisna država, da bi narod živio u slobodi, da bi socijalno bio sređen, da bi mu se otvorile perspektive budućnosti. I kad bi tu cijelu akciju ocjenjivali kao školsku  zadaću, po postignutom rezultatu nakon dvadeset pet godina – ocijena bi bila (minus  dva). Što znači jedva dovoljno, jedva jedvite prolazno.