KOLUMNA DAMIRA PEŠORDE - SECIRANJE KAOSA

Damir Pešorda: Slovenija

Ponekad se čini kao da hrvatska politika namjerno zatire nacionalni ponos vlastitih građana. Recimo, ovo sa Slovencima, Schengenom i novim režimom granične kontrole. Već nekoliko tjedana vodeći se hrvatski političari uvijeno žale kako nas Slovenci blokiraju. Pri tomu propuštaju spomenuti da su i oni digli ruku kada se na razini EU odlučivalo o tom režimu.

 

Damir Pešorda: Pojavu osudi, druga spasi

Malo gdje se toliko govori protiv korupcije i nasilja nad ženama kao u Hrvatskoj. Međutim, u praksi ne nailaze svi prijestupi iste naravi na istu osudu. Nije isto kada ženu mlati zaostali desničar ili napredni ljevičar, recimo. Lijevi šamar manje boli, zapravo uopće ne boli i može ga se podvesti pod malo čvršće milovanje.

Damir Pešorda: Obrambeni ratovi

Od svega što je obećao da će učiniti Donald Trump je uspio učiniti samo ono što je tvrdio da nipošto neće učiniti. Bombardirao je Siriju. Tako su se izjalovile nade svih onih koji su vjerovali da bi se Zapad mogao vratiti korag unatrag u okrilje provjerenih tradicionalnih vrijednosti.

Damir Pešorda: Gužva na granici

Vijest na ovdašnjim portalima glasi otprilike ovako: ''Zbog sustavnih graničnih kontrola koje su u tijeku na svim graničnim prijelazima zabilježena su ogromna čekanja, posebice sa Republikom Slovenijom pa HAK korisnike moli za strpljenje i razumijevanje. Na Bregani se čeka preko tri sata.... (Indeks.hr, 8. travnja).''

Damir Pešorda: Srbovanje i hrvatska šutnja

Krajem osamdesetih godina dosta se govorilo o hrvatskoj šutnji. Milošević je rušio redom ondašnja komunistička vodstva republika i autonomnih pokrajina, a u Hrvatskoj je političko vodstvo šutjelo. Oni koji nisu šutjeli, podržavali su Miloševića. Kada je pokojni Stipe Šuvar počeo nešto petljati da je vrijeme da se kaže 'popu pop, a bobu bob' – u Srbiji su ga prozvali ustašom.

Damir Pešorda: Propast Agrokora

Priznajem, teško je naći koju lijepu riječ za Ivicu Todorića. Koliko se zna, nije se osobito isticao humanitarnim donacijama ili nekom prevelikom brigom za javno dobro. Ipak, krajnje je nepametno veseliti se njegovoj propasti, to jest propasti njegove korporacije. A upravo o tomu su se raspisali mediji u posljednje vrijeme, o izglednom slomu Agrokora.

Damir Pešorda: Most nastavlja ucjenjivati

  I nova koalicija HDZ-a i Mosta nastavlja po starom. Glavna politička taktika Mosta ostala je ucjena. To im je dobro išlo s Karamarkom, a za sada, bogme, i sa Plenkovićem. Najnoviji takav slučaj je najava Mostova ministra Kovačića da će dati ostavku ako mu se Đakić ne ispriča zbog svoje izjave da je zapošljavanje Višnje Tafra i Vesne Nađ podlo.

Damir Pešorda: Tko žali za Jugoslavijom

Po istraživanju IPSOS-a za Jugoslavijom žali 18% građana Hrvatske i 71% građana Srbije. Iz toga se zatim izvlači zaključak da su Srbi jugoslavenski raspoloženi u puno većoj mjeri nego Hrvati. No, je li baš tako? Mislim da ne bi trebalo stavljati znak jednakosti između hrvatskog i srpskog žaljenja za Jugoslavijom.

Damir Pešorda: Ususret proljeću

Po istraživanju agencije IPSOS, piše Jutarnji list, većina se hrvatskih građana negativno odnosi prema jugoslavenstvu. Tek 2, 8% anketiranih još uvijek se osjeća Jugoslavenima. Što god to značilo. Ipak, 29, 1% njih priznaje da su se osjećali Jugoslavenima za vrijeme Jugoslavije.