KOLUMNA ŽELJKA PRIMORCA - Raskrinkavanje PRIJEVARA

Željko Primorac: Rusi i Kinezi od Srbije grade novu Kalinjingradsku oblast

Izvješće o poslovanju, koje je za 2019. objavilo najveće srbijansko poduzeće za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom Jugoimport SDPR, otkrilo je pomno čuvanu tajnu – Srbija je od Kine kupila dalekometni sustav protuzračne opreme FK-3. Srbijanski tisak potom otkriva kako su razgovori između najviših dužnosnika dviju zemalja o nabavi ovog sustava vođeni još 2018. prilikom posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Kini. Tom prilikom Vučić je, u društvu svojih kineskih domaćina,  posjetio proizvođača ovih protuzračnih sustava, a konačan epilog posjete ugovor je za tri baterije ovog protuzračnog sustava.

Željko Primorac: Kako smo se u Jasenovcu odrekli znanosti i Tuđmana?

Na dan proboja zatočenika iz logora Jasenovac čelni ljudi države položili su cvijeće i zapalili svijeće ispod spomenika u spomen području Jasenovac. Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, nakon dugo godina, demostrirali su jedinstvo državnog vrha po pitanju Jasenovca i događanja u ovom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Željko Primorac: Hrvatska granica čuva se u BiH

Improvizirani migrantski kamp Vučjak, koji je bio smješten na bivšem deponiju otpada kod Bihaća, ovih je dana zatvoren. Bageri su porušili blatnjavo šatorsko naselje, a tone smeća raščišćavaju djelatnici Crvenog križa, Civilne zaštite i gradskih komunalnih tvrtki. Većina migranata dobrovoljno je odlučila ući u autobuse koji su ih potom prevezli u jednu napuštenu vojarnu u okolici Sarajeva. Dio djece koja su bila u kampu bez roditeljske pratnje smješten je u centru Salakovac kod Mostara. Iako su dužnosnici Hercegovačko-neretvanske županije javno prosvjedovali protiv ponovnog smještaja migranata u Salakovcu, državno Ministarstvo sigurnosti, u čijoj su nadležnosti migranti, ostali su neumoljivi – dio migranata mora i u Salakovac.

Željko Primorac: Regionalna utrka u naoružanju se nastavlja

Ma koliko to političari i diplomati pokušavali prikazati kao standardno opremanje oružanih snaga, odnosno, zamjenu dotrajale vojne opreme novom i suvremenijom, teško se oteti dojmu kako se u ovom dijelu Europe upravo odvija prava mala regionalna utrka u naoružavanju. Naime, pored niza drugih prostora diljem svijeta, gdje svoje snage odmjeravaju SAD i Rusija, i jugoistok Europe je poprište školskog primjera asimetričnog ratovanja.

Željko Primorac: Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Hrvatska je obilježila još jedan Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Političari su prigodno polagali cvijeće, palili svijeće i tu i tamo držali prigodničarske govore. Iako sam naziv Europskog dana sjećanja kaže kako bi se na 23. kolovoza svake godine trebalo prisjetiti žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima, u Hrvatskoj ovaj dan obilježava samo nacionalno-konzervativni dio političkog i društvenog spektra.

Željko Primorac: Brisali su se i brišu tragovi Hrvata

Brojni su primjeri kroz povijest kada su se nove vlasti, osvajači ili nove dominantne vjere, obračunavali sa simbolima prijašnjih vlasti, vladara ili vjera. Još za vrijeme egipatskih dinastija nove vlasti (faraoni) znali su prebrisati lica prethodnih vladara ukoliko su zaključili kako su se ogriješili o drevna vjerovanja ili tradicije.

Željko Primorac: Želimo li paradno ili ratno zrakoplovstvo?

Nakon propasti posla s nabavom borbenih zrakoplova F16 Barack od Izraela bilo je iznimno važno da se čim prije nađe novi model nabave zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ne samo da se s nabavom novih zrakoplova za HRZ kasni već se debelo ušlo u prostor kada više neće biti izlaza osim – gašenja lovačke komponente HRZ-a. Stoga je pauza oko aktivnosti vezanih za nabavu novog zrakoplova od nekoliko mjeseci, od vremena kada je Vlada u siječnju donijela odluku o poništavanju odluke o nabavi F16 Barack od Izraela, izgubljeno vrijeme za Hrvatsku i HRZ.

Željko Primorac: Može li se Mili iz Laktaša vjerovati?

Milorad Dodik najpopularniji je, barem u ovom trenutku, političar među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Čelnik BiH Srba osvojio je i simpatije naroda u Hrvatskoj, a sve na račun Pelješkog mosta. Naime, ovaj je vješti političar spretno iskoristio ultimativno protivljenje bošnjačke političke vrhuške gradnji Pelješkog mosta i najavi tužbi pred međunarodnim sudovima, te uložio veto na već donesenu odluku Predsjedništva BiH.