Bez obzira što još uvijek nemamo niti jedne službene kandidature za predsjednika HDZ-a, brojni šefovi županijskih organizacija, HDZ-ovi župani, ministri te drugi istaknuti članovi stranke utrkuju se u davanju medijske potpore aktualnom predsjedniku stranke.

Plenkoviću su potporu dali – Božidar Kalmeta, Božidar Longin, Goran Pauk, Mato Franković, Damir Habijan, Željko Turk, Nikola Dobroslavić, Ivan Anušić... Potporu je Plenković dobio i od ministra prometa te šefa primorsko-goranskog HDZ-a Olega Butkovića, iako je poznato da nisu bili u baš idiličnim odnosima. Očito pod utjecajem, “predomislio” se i mladi europarlamentarac i posinak Vladimira Šeksa – Karlo Ressler, koji je svjetonazorski vrlo blizak Stieru, ali je u Europskom parlamentu završio upravo zahvaljujući Plenkoviću, piše Jutarnji list.

Andrej Plenković I njegovi najbliži suradnici, uključujući Jandrokovića, Božinovića I Bačića, u proteklih nekoliko dana nisu previše komentirali namjere Kovača, Penave i Stiera, no doznajemo se da je u Plenkovićevu krugu ipak zavladala zabrinutost jer do tog trenutka nisu vjerovali da bi se taj trojac ipak mogao udružiti.

Imena onih koji bi potporu mogli dati oporbenom trojcu predvođenom Mirom Kovačem zasad se ne spominju, u HDZ-u se nagađa da bi se na strani mogli naći saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, koji je, navodno, sudjelovao u njihovim dogovorima, potom saborski zastupnici Anton Kliman i Petar Škorić, koji je ujedno šef splitskog HDZ-a, ali i karlovački župan Damir Jelić. U kuloarima se kao potpora spominje i dio niže pozicioniranih HDZ-ovaca, no najveći je misterij kome će se prikloniti Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić, za kojeg mnogi pretpostavljaju da bi se također mogao kandidirati za potpredsjednika stranke.

Milijan Brkić izjavio je u četvrtak kako će u HDZ-u nema alternative, te kako ćepobijediti onaj tko ga vrati na pobjednički put uključivanjem svih potencijala stranke.

"U HDZ-u nema alternativa. U HDZ-u je jedno članstvo i onaj koji će ponuditi pobjedničke, okupljajuće politike i vratiti stranku na pobjedničke pozicije taj će pobijediti", zaključio je.

Istodobno, Plenković je I te kako svjestan činjenice da oko sebe nema snažnih aduta.

Dva su najvažnija Plenkovićeva suradnika ministar Davor Božinović i glavni tajnik i šef Sabora Gordan Jandroković, koji je u protekle tri godine prilično ojačao svoju poziciju. No, veliko je pitanje koliki je njegov utjecaj među članstvom. Kad pitate HDZ-ovce, redom odgovaraju – jako slab. Božinovića čak i ne spominju. To je vjerojatno glavni razlog zbog kojeg niti jedan neće u utrku za ključne stranačke pozicije. Njih će Plenković, pobijedi li, vjerojatno samo ponovno imenovati na funkcije glavnog i međunarodnog tajnika, koje i sada obnašaju, te će time automatski biti i članovi Predsjedništva. Neke od svojih suradnika i glavnih pouzdanika, pogotovo ministara, koji nemaju nikakvu šansu proći unutarstranačku bitku, Plenković će vjerojatno kooptirati jer ima i takvu mogućnost, stoji u analizi Jutarnjeg lista.

Zahvaljujući takvom odnosu snaga, kao izgledan nameće se scenarij po kome će, sasvim sigurno u Predsjedništvo HDZ-a ući dosta osoba nesklonih aktualnom predsjedniku Vlade.

Stoga ne čudi što Plenković, kako kažu izvori iz stranke, zadnjih dana ima prilično muke da pronađe kandidate koji će se natjecati za zamjeničko te potpredsjednička mjesta.

Prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, Plenković je u utrku za zamjenika htio poslati ministra obrane Damira Krstičevića. No, izvori iz HDZ-a kažu kako je on to odbio iz straha da ne bude poražen od vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji među HDZ-ovcima, pogotovo kad je riječ o desnoj struji, uživa priličnu popularnost. Krstičević će umjesto toga biti voditelj Plenkovićeva stožera. Sada su u kombinaciji za zamjenika, navodno, ministar branitelja Tomo Medved i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan te bivši šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović, a koji će od njih dvojice to biti, trebalo bi se doznati ovih dana. Obojica su dragovoljci Domovinskog rata, pa je razumljivo da Plenković jednog od njih želi suprotstaviti Penavi, koji je dio političkih bodova skupio i zahvaljujući svojem ranijem suprotstavljanju i napadima na Plenkovića, navodi Jutarnji.

Većina utjecajnijih HDZ-ovaca najviše izgleda za dolazak na ključne stranačke pozicije zasad daju Ivanu Penavi, Davoru Ivi Stieru i Olegu Butkoviću. Ukoliko se za potpredsjedničko mjesto kandidira aktualni zamjenik predsjednika Milijan Brkić, zbog njegovog utjecaja u stranci, on će se sasvim sigurno pridružiti spomenutom trojcu favorita od kojih nitko nije u idiličnim odnosima s Andrejom Plenkovićem.

Pobjedi li Andrej Plenković u utrci za predsjednika stranke, on će kroz kooptiranje sebi odanih pojedinaca u vrh stranke zasigurno pokušati ojačati svoju poziciju ili u najmanju ruku pokušati postići balans. Međutim, teško će moći vodititi stranku na način kako ju je do sada vodio.

Pobjedi li, pak, Miro Kovač, neke značajnije potrese ne treba očekivati. Andrej Plenković I Vlada će svoj mandat odraditi do kraja, ali će liste za parlamentarne izbore slagati pojedinci koji imaju potporu stranačkog vodstva, a ne oni koji su voljom jednog čovjeka kooptirani u stranački vrh.

 

J. Zdunić