Oko 58 tisuća članova HDZ-a, od ukupno 210.000 – koliko HDZ navodno ima članova, dalo je Andreju Plenkoviću potporu za novi mandat na čelu stranke. Pored Plenkovića, pobjedu slave i njegov kandidat za zamjenika Tomo Medved (s 51.211 glasova), te budući potpredsjednici Oleg Butković (44.572 glasova), Ivan Anušić (41.609 glasova), Branko Bačić (38.898 glasova), te Zdravka Bušić (34.265 glasova).

Tako je odlučilo 73.466 članova HDZ-a, od ukupno 206.976 u Hrvatskoj, i 3.408 u inozemstvu – koji su u imali pravo glasa na nedjeljnim unutarstranačkim izborima.

Nedvojbeno, pobjeda Andreja Plenkovića i njegovog tima je regularna i čista. Međutim, što će ona u budućnosti, donijeti stranci i novom vodstvu pitanje je koje ćemo doznati tek nakon parlamentarnih izbora na jesen ove godine.

Pogodovanje Škorinom Domovinskom pokretu?

-Ovo je velika usluga Miroslavu Škori, i Domovinskom pokretu, ako oni budu mudri, sad oni imaju jedan veliki birački prostor koji ne bi imali da je pobjedio Miro Kovač i njegova skupina, smatra sociolog i politički analitičar Slaven Letica.

Politički analitičar Žarko Puhovski, kao i Josip Manolić, Zoran i Vesna Pusić, Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak, raduje se Plenkovićevoj pobjedi i održavanju dosadašnjeg političkog kursa Vlade ali i najavljuje novi test za Plenkovića, već na jesen.

-Sada je samo pitanje organizacijskih sposobnosti Miroslava Škore, hoće li on uspjeti svoj potencijal, koji se kreće do 15 posto biračkog tijela, organizirati u liste koje bi imale šansu na izborima, prosuđuje Puhovski, dodajući kako revizija Plenkovićeve pobjede dolazi već na jesen.

- Ako ih HDZ izgubi, sve će početi iznova, ali s novim kandidatima protiv Plenkovića, ili će Plenković otići, drži Puhovski.

Kovačev tim nije uspio nametnuti kakve promjene očekuju

Slaven Letica, nije iznenađen Plenkovićevom pobjedom, ali poručuje da Kovačev tim nije uspio artikulirati kakve promjene žele.

-Dok je trajala kampanja naprosto Miro Kovač i ta skupina nije uspjela definirati specifičnu razliku u odnosu na Andreja Plenkovića i ovu skupinu, znači oni su imali dobar slogan za promjene, ali u pet rečenica nisu mogli artikulirati kakve oni promjene očekuju, istaknuo je Letica u razgovoru za Dnevno.hr.

Na sličnom tragu promišlja i Josip Zdunić, koji poručuje kako ključni generator nestabilnosti, kojim je Kovačev tim mogao pokazati razliku u odnosu na Plenkovića, nije uopće nametnut tijekom ove kampanje.

-Ključno pitanje za političku stabilnost Hrvatske je izborni zakon koji u ovom obliku generira nestabilnost i pogoduje trgovačkim koalicijama kakva je ova s Miloradom Pupovcem, Milankom Opačić, Tomislavom Sauchom i Ivanom Vrdoljakom. Kovačev tim je dobro detektirao problem ovakve koalicije ali nije uspio nametnuti raspravu o izbornom zakonu kao ključnom pitanju za budućnost Hrvatske, smatra Zdunić.

 

R.H.