Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu će, uz odličja pripadnicima HV-a, odlikovati I dvije postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Riječ je o Vojnoj policiji HVO-a I Postrojbi za posebne namjene „Ludvig Pavlović“, neslužbeno doznaje Večernji list.

Obje postrojbe su djelovale na području tadašnje Herceg-Bosne, a razlikovale su se po organizacijskoj strukturi i području ratovanja.

Vojna policija brinula se za održavanje reda u vojnim strukturama, a kontrolirala je i vojni promet te bila zadužena za osiguranje visokih časnika. Pripadnici te postrojbe bili su potpora i brigadama na terenu te su aktivno sudjelovali u vojno-redarstvenim akcijama kojima su stvoreni uvjeti za prestanak rata u BiH.

Postrojba se sastojala od uprave sa sjedištem u Ljubuškom te četiri bojne, smještene u Mostaru, Livnu, Čapljini i Vitezu, a u Orašju i Bihaću djelovale su samostalne satnije.

U svibnju ove godine obilježena je 29. godišnjica osnutka Vojne policije HVO-a, i to u organizaciji 4. bojne Vojne policije na Busovačkoj planini.

Što se drugog odlikovanja tiče, ono će u ruke Postrojbi za posebne namjene „Ludvig Pavlović“. Njezino je sjedište u Čapljini, proizišla je iz pukovnije „Kralj Tomislav“, a poslije je ušla u sastav 2. gardijske brigade HVO-a. Božan Šimović bio joj je prvi zapovjednik, a nakon njegove pogibije, njegovu je dužnost preuzeo pokojni Dragan Ćurčić.

Prema želji onih koji su u postrojbi djelovali, dobila je ime Ludviga Pavlovića, najmlađeg pripadnika Bugojanske skupine, koja je 1972., nakon sloma Hrvatskog proljeća, upala u tadašnju Jugoslaviju kako bi srušila komunistički režim i uspostavila hrvatsku državu. Pavlović je uhićen i osuđen na smrt, ali mu je kazna preinačena na doživotnu robiju na kojoj je bio do ožujka 1991.

Tada se priključuje hrvatskim vojnim postrojbama i uključuje u operaciju „Zelena tabla – Mala bara“ u Pločama, gdje hrvatske snage zapljenjuju znatnu količinu oružja JNA. Poginuo je u rujnu te godine u sukobu s kolonom JNA na cesti između Posušja i Tomislavgrada, neki kažu, pod nerazjašnjenim okolnostima, a 11 mjeseci kasnije formira se postrojba koja je nosila njegovo ime. Njoj će prekosutra predsjednik Milanović dodijeliti odlikovanje za zasluge u Domovinskom ratu, piše Večernji.

Podsjetimo, Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su lani 1. gardijska brigada HVO-a „Ante Bruno Bušić“, 2. gardijska brigada HVO-a, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine te Specijalna policija MUP-a HR Herceg-Bosne.

Priznanje za Specijalna policija MUP-a HR Herceg-Bosne izazvalo je i najveću buru u javnosti jer primio ga je, uime svoje postrojbe, general Zlatan Mijo Jelić, što su Milanoviću posebno zamjerili Bošnjaci, odnosno bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u BiH, ali i SDP BiH.

Obje su bošnjačke stranke isticale kako predsjednik RH „sigurno zna da je protiv Jelića podignuta optužnica u BiH za zločine koji su sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata jer se on tereti za progon, zlostavljanja i ubojstva Bošnjaka u Mostaru 1993.“.

Milanović se na to nije posebno obazirao jer odlikovanje nije bilo za Jelića kao pojedinca, već za sve članove postrojbe, a Jelić je kazao da se odgovornosti ne boji „jer nije ni zapovjedio ni počinio zločin, nego je riječ o montiranom političkom procesu“.

 

M.J.