Predsjednik Vlade Zoran Milanović, po svemu sudeći, odlučio je smijeniti ministra branitelja Predraga Matića. Riječ je kako se doznaje o političkoj odluci koja ima za cilj isključivo smanjiti tenzije i političku štetu po Vladu i predsjednika Ivu Josipovića.


Milanović bi tako pokušao spasiti situaciju koja je na vrhuncu, pogotovo nakon što je sinoć došlo do tragedije pred Ministarstvom, nakon čega je došlo do dodatnog dizanja tenzija.

-Ljudi koji prosvjeduju su u godinama i lošeg su zdravstvenog stanja, stoga je za očekivati da će se na prosvjedu dogoditi novi tragični događaji - tvrdi neimenovani sugovornik portala Direktno.hr.

Kao zamjena za Predraga Matića spominje se savjetnik predsjednika Josipovića za pitanja branitelja Vinko Kovačić, na vlastiti zahtjev umirovljeni pukovnik i jedan od glasnijih zagovaratelja objave Registra branitelja, navodi isti izvor.

-Ako maknu jednog koji je takvog formata, doći će drugi koji je istog formata, čak i višestruko gori. Matić je možda u sukobu domoljublja i nalazi se između vlasti i branitelja, ali Kovačić ima kontroverzne radnje u svojoj biografiji - navodi izvor portala Direktno.hr.

Insider upućuje na nikad posve razjašnjene tvrdnje, publicirane na nekoliko portala, kako je Vinko Kovačić odgovoran za teško ranjavanje branitelja 1992. na obuci u tadašnjoj bazi Specijalnih postrojbi na Sljemenu, a spominju se i medijski publicirane ali nerasvijetljene kriminalne radnje u Livnu 1993. godine.

Koliko takva osoba može biti pridonijeti interesu branitelja i popraviti štetu koja je počinjena za vrijeme ministra Predraga Matića, koji je na ministarsko mjesto također došao iz Ureda predsjednika, teško je prosuditi.

U trenucima kad su tenzije dosegle vrhunac i dok se sve otvorenije spekulira s ministrovom ostavkom, Fred Matić otišao je u Sarajevo u sjedište Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), gdje se sastao se s Matthewom Hollidayom, šefom ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

 

R.H.