Rusija, čini se, ne odstupa od projekta destabilizacije jugoistočne Europe. Ovog puta ruska povjesničarka najavljuje scenarij po kome će sukobe navodno izazvati islamisti.

-U BiH, Srbiji i Makedoniji, radikalni islamisti mogli bi izvesti nekoliko terorističkih napada na različite ciljeve, i to tijekom kolovoza ove godine - upozorava ruska povjesničarka Jelena Guskova, koju citiraju srpski mediji.

Guskova naime navodi da će se, istodobno, “podići na oružje Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije u takozvanoj Preševskoj dolini, kao i u Sandžaku”, dajući tako i neizravnu potvrdu sumnjama od kuda zapravo dolaze i navodne terorističke prijetnje Hrvatskoj.

Prema njenim prosudbama sve će početi napadom na Srbe.

-Ustanici će pokušati zauzeti regije gdje je srpsko stanovništvo, a u središnjoj Srbiji i BiH bit će izvršeno nekoliko terorističkih napada zbog odvlačenja pozornosti. Policija u Srbiji i Makedoniji započet će operaciju protiv naoružanih odreda terorista. Kao posljedica provokacija, u sukobima će poginuti albanski civili, a onda će islamisti u Srbiji, Makedoniji i BiH uzeti oružje da pomognu ugroženoj braći - navodi ruska povjesničarka u svojim prosudbama prenesenim u srbijanskim medijima.

>>Nove rusko-srpske operacije protiv Hrvatske u ruhu sovjetske metodologije

Navodi kako će se cijeli scenarij događati upravo na prostoru preko koga Rusi pokušavaju prodrijeti prema Sredozemnom moru.

-Ti sukobi mogli bi dobiti široki zamah i u njima bi, ratnim djelovanjima različitog intenziteta, mogli biti obuhvaćeni Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora - navodi Guskova.

>>Mladen Ivanić protiv NATO-a: To bi značilo da NATO postrojbe mogu biti na granici BiH i pucati na Srbiju!

U nastavku navodi kako bi do najtežih okršaja moglo doći na prostorima BiH, gdje Milorad Dodik priprema referendum, dodajući kako bi se tamo, pod izgovorom “reguliranja konflikta”, mogle pokušati uključiti i postrojbe NATO saveza.

Upozorava na jačanje radikalnih islamističkih skupina na prostoru Jugo-istočne Europe, osobito apostrofirajući BiH gdje, kako kaže, "islamisti istupaju kao zagovornici unitarne muslimanske Bosne i kao organizatori i izvršitelji terorističkih napada, koji za cilj imaju stvaranje “zelene transverzale”.

-Na jugu Srbije i u Crnoj Gori djeluju islamističke organizacije – “Vehabija” i “Crvena ruža”, u Makedoniji je “Tarikat”, na Kosovu i sjeveru Albanije su ćelije Al-kaide - ukazuje Guskova.

 

M.M.