Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je u kratkoj izjavi napise o transkriptu razgovora razgovora slovenskog člana Stalnog arbitražnog sudu u Haagu i slovenske zastupnice pred tim istim sudomocijenilo "provokacijom".

-U hrvatskim medijima i politici već se duže vrijeme pojavljuju brojna nagađanja i špekulacije o konačnoj presudi arbitražnog suda. Slovenija za razliku od hrvatske strane pridržava dogovora o suzdržavanju od izjava i poteza koji bi zaoštrili spor ili čak ugrozili rad arbitražnog suda - navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Medijske napise su nazvali "provokacijom".

-Slovenija neće komentirati niti zadnje provokacije iz Hrvatske, ali će o toj stvari obavijestiti arbitražni sud - navodi se u izjavi za javnost MVP Slovenije.

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla da je tako nešto, ako se pokaže istininim, neprihvatljivo.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je hrvatsku predsjednicu, premijera i Hrvatski sabor na jedinstvo i zajedništvo u obrani nacionalnoga i državnog interesa i zajedničko zaustavljanje ovih manipulacija.

 

M.M.