I unatoč činjenici da su sve europske države znale da se u Turskoj nalazi dva milijuna izbjeglica, izbjeglički je val Europu dočekao nespremnom.

 

Što će se dogoditi dao je naslutiti turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan još koncem srpnja kada je, sudjelujući u raspravi o migrantima, održanoj u Džakarti, optužio Europsku uniju da ne radi dovoljno na rješavanju krize oko migranata koja pogađa njegovu zemlju.

-Ukupno je dva milijuna izbjeglica, 300.000 iz Iraka i 1,7 milijuna iz Sirije, trenutno prihvaćeno u Turskoj. A kad je riječ o cijeloj Europi, vidimo da nisu sposobni primiti samo 200.000 izbjeglica u svojim zemljama - kazao je tom prigodom turski predsjednik koji je, uz opterećenost problemom izbjeglica, zabrinut i sve očitijim otvaranjem kurdskog pitanja ali i odnosima s oporbenim strankama u Turskoj.

 U međuvremenu, migranti iz kampova u Turskoj brodovima su prebacivani u Grčku, nakon čega su uslijedile poznate slike iz Makedonije, Srbije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i drugih europskih država.

Za to vrijeme, suverene države čekaju da Europska unija napokon iznese plan za rješavanje izbjegličke krize.

Njemačka posljednjih dana traži pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Kancelarka Angela Merkel pozvala ih je da prime još izbjeglica iz Sirije i daju novac za izgradnju izbjegličkih kampove u Libiji, Jordanu i Siriji.

Za to vrijeme, najbohatije arapske države, poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih emirata i Katara, zatvorile su svoje granice izbjeglicama, jednako kako su to učinile Velika Britanija ili Danska.

Ujedinjenim narodima nije jasno kako je izbjeglička kriza mogla toliko iznenaditi Europu.

-Ako imate sukob koji traje više od četiri godine i milijune izbjeglica u susjednim područjima, onda će vam se morati dogoditi ono što sada vidite da se dogodilo. Ne razumijem kako to Europa nije mogla predvidjeti i prije reagirati - kazao je Mogens Lykketoft, predsjednik Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

Pogotovo jer je turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan migrantsku krizu najavio još koncem srpnja.

 

J. Zd.