Srbijanski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić poručio je u subotu da će Srbija uvijek biti na strani antifašizma, ali da poništenje presude Alojziju Stepincu više govori o Hrvatskoj, nego o Srbiji.

-Srpski narod nikada neće podupirati fašizam i znat će sačuvati svoju zemlju i ljude od fašizma. A šta će drugi raditi, to je njihova stvar, i ovom odlukom su mnogo više govorili o sebi nego o Srbima - rekao je novinarima Vučić tijekom posjeta jednoj od postrojbi Vojske Srbije u Pančevu.

Stepinac je, po Vučićevu mišljenju koje prenose elektronički mediji, "jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu".

-Divim se ljudima koji za poništenje presude nalaze opravdanja i misle da je to dobra poruka - istaknuo je Vučić dodajući kako se nastoji suzdržati teških riječi te da su ga "više pogodile reakcije i komentari" u Srbiji kojima je "relativizirano poništenje presude".

Istaknuo je također da "nijednom teškom rječju" nije želio govoriti o poništenju presude Stepincu, ali da ga je "sram od neznanja koje o povijesti pokazuju neki ljudi i u Srbiji".

Inače, poništenje presude tadašnjih komunističkih vlasti nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. u subotu je jedna od vodećih tema u beogradskom tisku i elektroničkim medijima, a dominantne su ocjene po kojima se odluka Županijskog suda u Zagrebu tumači kao stvaranje preduvjeta za rehabilitaciju NDH, ustaškog režima i samog Ante Pavelića.

Politički analitičar Josip Zdunić nije iznenađen Vučićevim izjavama koje su, kako podsjeća, podudarne s izjavama određenih elemenata u Hrvatskoj na koje je već ranije ukazala SOA.

- Nije potrebno podsjećati na ranije izjave Aleksandra Vučića da bi se došlo do zaključka kakvi su Vučićevi stavovi o Hrvatskoj. Ovu Vučićevu izjavu o Stepincu i fašizaciji Hrvatske treba promatrati u kontekstu istih ili sličnih izjava na domaćoj političkoj sceni. U tom slučaju jasno se vidi podudarnost tih izjava, temeljem čega nije teško dokučiti da su one kreirane s istog mjesta. Gdje je to mjesto jasno je pokazala SOA u tri svoja javno objavljena izvješća.

 

M.M.