Sjeverna Koreja upozorila je SAD da će im nanijeti najveću patnju i bol  nastave li sa zahtjevima za novim, strožim sankcijama zbog njezina raketnog i nuklearnog programa.

Sjedinjene Države formalno su zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da danas  glasuje o nacrtu rezolucije koji predviđa nove, strože sankcije Sjevernoj Koreji. SAD želi da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inozemstvu te da zamrzne imovinu i donese zabranu putovanja sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu. 

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje upozorilo je da će, ako Washington ustraje u prihvaćanju, kako su je nazvali, nezakonite rezulucije, poduzeti mjere kako bi SAD platio cijenu.

-Mjere koje ćemo poduzeti nanijet će Sjedinjenim Državama najveću patnju i bol. Svijet će biti svjedok kako Sjeverna Koreja može ukrotiti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu zamisliti - stoji u priopćenju službenog Pjongjanga.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedat će danas i raspravljati o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, optuženoj da ugrožava mir svojim nuklearnim i balističkim programom. Zasad nije poznato kako će sjevernokorejski saveznici Kina i Rusija glasovati. Da bi se prihvatila rezolucija Vijeća sigurnosti, treba devet glasova "za", s time da nijedna od stalnih članica - Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina - ne smije uložiti veto.

Podsjetimo, napetost na korejskom poluotoku eskalirala je nakon lansiranja više raketa te nakon nedavnog šestog nuklearnog testiranja. Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti SAD.

 

M.M.