Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u subotu čileanski grad Punta Arenas, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Magallanes i čileanskog dijela Antarktike Christianom Mathesonom Villanom, predstavnicima hrvatske zajednice u Punta Arenasu te gospodarstvenicima pokrajine Magallanes, priopćeno je iz ureda predsjednice.

U razgovoru s upraviteljem pokrajine Magallanes Predsjednica je ponovila kako su odnosi dviju država vrlo dobri, ali kako je došlo vrijeme da se međusobni odnosi i suradnja podignu na višu razinu.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Čile mogući strateški partner Hrvatske u Latinskoj Americi zahvaljujući svojoj stabilnoj demokraciji i uspješnom gospodarskom modelu. Naglasila je kako upravo iz tih razloga Čile može značajnije doprinijeti gospodarskom prodoru i političkoj nazočnosti Hrvatske u Latinskoj Americi.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Christianom Villanom Grabar-Kitarović sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice te tom prigodom pojedincima, udrugama i klubovima uručila odlikovanja i priznanja RH. Uručujući odlikovanja i priznanja, Predsjednica je poručila kako je upravo hrvatska zajednica u Čileu, među mnogim iseljeničkim zajednicama, postala jedna od najcjenjenijih.

Tijekom boravka u Punta Arenasu Predsjednica se susrela s gospodarstvenicima hrvatskog porijekla pokrajine Magallanes s kojima je razgovarala o hrvatsko-čileanskim gospodarskim odnosima. Pozvala je čileanske poduzetnike hrvatskog porijekla da se snažnije uključe u razvoj gospodarskih odnosa dviju država, istaknuvši kako veliki potencijal i konkretna područja za jačanje gospodarske suradnje postoje u vojnoj industriji i brodogradnji, korištenju hrvatskih luka, turizmu i trgovini.

Tijekom večeri Predsjednica je posjetila Hrvatski klub u Punta Arenasu i susrela se s gradonačelnikom Punta Arenasa Claudiom Radonichem.

 

M.M.