Na gala večeri u Santiagu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović okupila je u petak navečer ugledne čileanske građane hrvatskog podrijetla.

Poručila je kako treba olakšati povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske. Na večeri je bila i najbogatija žena Čilea te čileanski ministar rudarstva hrvatskih korijena.

Od oko 250 tisuća čileanskih Hrvata najveći broj živi u Santiagu. Mnogi su ugledni biznismeni, a obitelj Lukšić najbogatija je u Čileu. Supruga osnivača poslovnog carstva Andronica Luksica, Iris Fontbona 101. je na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu. Ona i njezina kćerka Maria Paola bile su na gala večeri s hrvatskom predsjednicom, javlja HRT.

-Duboko sam uvjerena da se našim čvršćim povezivanjem može ostvariti velika dobrobit, kako za Hrvatsku, tako i za hrvatsko iseljeništvo. Ujedno, jačanje naših veza bit će vrlo korisno za ukupnu suradnju između Hrvatske i država u kojima žive Hrvati - rekla je hrvatska Predsjednica.

Istaknula je potrebu boljih gospodarskih odnosa s Čileom, a tamošnji ministar rudarstva hrvatskog podrijetla Baldo Prokurica smatra da je to moguće postići. No hrvatski poduzetnici u Čileu, izuzmemo li obitelj Lukšić, dosad se nisu istaknuli ulaganjima u Hrvatsku jer i u Čileu, ali i u susjednim državama Južne Amerike imaju iznimno mnogo prilika za investicije.

Tijekom jučerašnjeg dana, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s čileanskim predsjednikom Sebastianom Piñerom.

Nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak, a Grabar Kitarović i Piñero nazočili su potpisivanju Programa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čilea o suradnji u području kulture kojeg su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ministrica kulture Republike Čilea Alejandra Perez.

 

M.M.