Drugog dana boravka u Čileu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s čileanskim predsjednikom Sebastianom Piñerom.

Nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika, izaslanstva dviju država održala su bilateralni sastanak, a Grabar Kitarović i Piñero nazočili su potpisivanju Programa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Čilea o suradnji u području kulture kojeg su potpisali državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić i ministrica kulture Republike Čilea Alejandra Perez.

Novoimenovanom čileanskom predsjedniku Sebastianu Piñeri, koji je prije pet dana preuzeo predsjedničku dužnost, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Republike Čilea te ga tom prigodom pozvala u uzvratni službeni posjet Republici Hrvatskoj, koji je čileanski Predsjednik prihvatio.

Tijekom razgovora potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Republike Čilea, bez otvorenih pitanja, ali s velikim potencijalima. Obostrano je izražena nada kako će posjet hrvatske predsjednice značajno poboljšati postojeću razinu suradnje i partnerstva Hrvatske i Čilea te omogućiti usredotočenost na proširenje gospodarske suradnje.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na održani čileansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo. Gospodarske odnose dviju država ocijenila je skromnima, a potencijale gospodarske suradnje nedostatno iskorištenima.  

Prilikom razgovora s čileanskim predsjednikom istaknula je i kako dvije države povezuje brojna i uspješna hrvatska zajednica u Čileu.

Procjenjuje se da u Čileu živi blizu 250.000 Hrvata i osoba hrvatskog podrijetla i to poglavito u Antofagasti i u Punta Arenasu.

 

M.M.