NATO se priprema za najveću vojnu vježbu od hladnog rata - oko 50.000 vojnika, tisuće tenkova, stotine brodova i zrakoplova, okupit će se u Norveškoj idući tjedan kako bi uvježbali odgovor na eventualni napad na Savez.

Vježba nazvana "Trident Juncture" testirat će planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i službene Moskve. Sjevernoatlantski savez je na takav razvoj događaja reagirao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebice se osjećaju ugroženima od Rusije.

-Živimo u opasnijem i manje predvidivom svijetu s novim prijetnjama i izazovima. Vidimo nametljivu Rusiju... koja je voljna primijeniti silu protiv svojih susjeda - rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO ipak naglašava da vježba "Trident Juncture" nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

-To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe. Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija. Planirano je da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje - rekao je američki ministar obrane James Mattis.

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO-a kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio sudjelovanje oko 10.000 tenkova, 150 zrakoplova i 60 brodova.

Pripreme na terenu počinju 25. listopada, a vježba će se održati od 31. listopada do 7. studenoga.

Saveznici će biti podijeljeni u dvije skupine - "južne snage" s brigadama iz Njemačke, Italije i Britanije i "sjeverne snage" uključujući norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

U prvom dijelu vježbi sjeverne snage će napasti južne, a zatim obratno.

NATO želi istaknuti svoju transparentnost i pozvao je sve članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), među kojima i Rusiju, da pošalju promatrače.

Za Norvešku "Trident Juncture" predstavlja i logistički izazov. Osim što mora staviti na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta, zemlja domaćin mora osigurati 1,8 milijuna obroka i 4,6 milijuna boca vode, kao i pobrinuti se za 660 tona prljavog rublja.

M.M.