Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne želi rat, ali je upozorio Iran da će se suočiti s "uništenjem" ako izbije sukob.

Govoreći za NBC u petak, kazao je kako su SAD otvorene za razgovore, ali neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. Pojasnio je dodatno i svoju odluku da u posljednjem trenutku otkaže vojne udare na Iran kao odgovor na obaranje bespilotne letjelice u SAD-u ovog tjedna, rekavši da mu je rečeno da će 150 Iranaca biti ubijeno.

Potvrdio je da je opozvao napade na ciljeve u Iranu rekavši da je promijenio mišljenje 10 minuta prije planiranih udara jer mu je rečeno da bi u njima poginulo 150 Iranaca. 

- Pitao sam generale koliko će ljudi poginuti u akciji, rekli su oko 150. Razmislio sam... Nije mi se svidjelo, to nije razmjerno obaranju bespilotne letjelice. Nakon što sam odobrio akciju i sagledao cijelu situaciju, procijenio sam da to nije bila dobra odluka - rekao je.

Odbacio je tvrdnje da su zrakoplovi već krenuli u napad na iranske ciljeve, rekavši kako "nije bilo zrakoplova u zraku". 

Obraćajući se iranskim čelnicima, Trump je poručio kako ne mogu imati nuklearno naoružanje.

- Ne možete imati nuklearno naoružanje.. A ako želite razgovarati o tome, dobro. Inače, možete dugo živjeti u uništenoj ekonomiji - upozorio je.

Predsjednica Zastupničkog doma u američkom Kongresu, demokratkinja Nancy Pelosi, izjavila je kako joj je drago što predsjednik nije izvršio napad, poručivši kako bi prije vojne akcije trebao tražiti odobrenje Kongresa.

Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakvu američku prijetnju i svaki pucanj u Iran spalit će američke interese, poručili su dužnosnici te zemlje u subotu u vrijeme eskalacije napetosti između Teherana i Washingtona zbog rušenja američke bespilotne letjelice.

Iran poručuje da će braniti svoje granice.

- Kakvu god da (američki dužnosnici) donesu odluku... mi nećemo dopustiti povredu iranskih granica. Iran će se odlučno suprotstaviti bilo kakvoj agresiji ili prijetnji Amerike, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, a prenosi poluslužbena agencija Tasnim.

- Bilo kakva pogreška iranskih neprijatelja, posebice Amerike i njezinih regionalnih saveznika, bila bi pucanj u bačvu baruta koja će spaliti Ameriku, njezine interese i saveznike do temelja, rekao je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abolfazl Šekarči za Tasnim u subotu.

Iranska organizacija za civilni zračni promet objavila je u subotu da je iranski zračni promet siguran za letenje, prenio je Tasnim.

- Zračni prostor koji nadzire Iran iznad Perzijskog zaljeva i druge zračne rute su posve sigurni, rekao je glasnogovornik organizacije.

Podsjetimo, američke vlasti zabranile su u četvrtak letenje američkim kompanijama iznad zračnog prostora u Hormuškom tjesnacu i Omanskom zaljevu koji nadzire Iran. 

M.M.