Europska pučka stranka službeno još uvijek želi da njihov Manfred Weber bude predsjednik Europske komisije (EK) iako prošlog tjedna na summitu u Bruxellesu nije dobio potrebnu potporu za izbor na to mjesto i što su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi čelnici Europske unije protiv njega kao predsjednika, piše Politico.

Kako stvari sada stoje, potporu neće dobiti ni ove nedjelje kada će europski lideri pokušati riješiti kadrovsku križaljku koja uključuje mjesto predsjednika EK i druge važne funkcije.

Iako Manfred Weber nije u potpunosti bez šanse, čelnici Europske pučke stranke moraju pronaći rezervnog kandidata ako žele zadržati mjesto predsjednika EK koje trenutno drži Jean-Claude Juncker.

Politico navodi da bi Weberova potencijalna alternacija mogli biti Michel Barnier (pregovarač Europske unije za pitanje Brexita), Alexander Stubb (potpredsjednik Europske investicijske banke), Kristalina Georgijeva(direktorica Svjetske banke), Christine Lagarde(upraviteljica Međunarodnog monetarnog fonda), Leo Varadkar (premijer Irske), Peter Altmaier (njemački ministar gospodarstva), Andrej Plenković (hrvatski premijer), Kolinda Grabar-Kitarović (predsjednica Republike Hrvatske) i Donald Tusk (predsjednik Europskog vijeća).

Politico kao Plenkovićeve pozitivne strane navodi to da ima diplomatskog iskustva, da je bio europarlamentarac te da je odigrao ključnu ulogu u ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Plenković je na glasu kao miljenik Europske pučke stranke i kao bliska osoba moćnog Martina Selmayra, trenutnog glavnog tajnika Europske komisije. Politico tezu da Plenković unutar Pučana kotira visoko argumentira činjenicom da je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom kampanje za EU izbore od stranih zemalja posjetila jedino Hrvatsku.

Što se tiče Kolinde Grabar-Kitarović, Politico drži da joj u prilog ide to što bi se njezinim izborom osigurao geografski i spolni balans među vodstvom Europske unije. Također, kao plusevi broje joj se uloga koju je odigrala na hrvatskom putu do članstva u Europskoj uniji, obnašanje dužnosti ministrice vanjskih poslova, diplomatska karijera te posao pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

I Plenkoviću i Grabar-Kitarović kao minusi navode se činjenice da Hrvatska nije ni u eurozoni ni u Schengenu.

Komentirajući napise da se u pregovorima spominje njegovo ime i ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao kako možemo biti zadovoljni.

-Ako se Marija Pejčinović Burić spominje kao Glavna tajnica VE-a, ako se spominje da hrvatski premijer ili predjsednica mogu obnašati najveće funkcije u EU-u to je gotovo nevjerojatno nakon samo 6 godina članstva. Mi nismo bili kandati za ta mjesta, ali kako se sve odvija - nikad ne znate što će se sve dogoditi, istaknuo je. 

 

M.M.