Predsjednica srpske vlade Ana Brnabić izjavila je da se srpska vojno-sigurnosna agencija (VBA) bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente te da će kasnije tijekom dana imati više informacija o tome jer je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio istragu.

-Razgovarala sam s predsjednikom (Aleksandrom) Vučićem, on je dao nalog VBA-u da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas, rekla je Brnabić u izjavi za beogradski Blic.

Navodi da više informacija očekuje tijekom dana.

-Predsjednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije i izvijestit će nas o rezultatima istrage, navela je Brnabić.

Izjavu srpske premijerke Blic na svom internetskom portalu ocjenjuje kao potvrdu navoda u tekstu koji je u današnjem tiskanom izdanju taj list objavio o špijunskoj aferi. Ruski diplomat i pripadnik vojno-obavještajne službe Georgij Kleban navodno je akter snimke na kojoj se vidi kako netko daje novac visokopozicioniranom dužnosniku Srbije.

Snimka je na YouTubeu objavljena 17. studenog, a njezina autentičnost je potvrđena, navodi Blic

Ovo nije prvo spominjanje djelovanja ruskih obaveštajaca u Srbiji u javnosti. Posljednja velika obavještajno-medijska afera dogodila se u studenom 2016. godine, nakon pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, za čije su organiziranje okrivljena dvojica agenata ruske službe GRU.

 

M.M.