Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nakon povratka u Beograd referirao se na jučerašnji incident u Srebrenici.

Tvrdeći da je od strane organizatora i obitelji stradalih dostojanstveno dočekan, početak provokacija pripisao je skupini navijača jednog kluba iz Srbije.

-Kada smo izlazili iz prostora, grupa navijača jednog nogometnog kluba iz Srbije počela je organizirano uzvikivati pogrde, a kada sam položio cvijet, sa svih strana su krenuli uzvici", rekao je Vučić, prenosi beogradski Blic.

Dodao je kako je riječ o organiziranom napadu.

-To je bio organizirani napad, i treba se stidjeti onaj koji je nastavljajući prijenos pozivao na nastavak linča. Pozivam Srbe i sve ostale građane Srbije da ponosno i uzdignuta čela, onako kako sam i ja danas koračao odajući počast da nikada nigdje ne pokažu mržnju prema našim susjedima i prijateljima Bošnjacima, da nitko ne digne ruku na njih jer s njima moramo živjeti zajedno u budućnosti, i oni će tu ruku prihvatiti - rekao je Vučić dodavši da je "dosta bilo mržnje i bijesa".

Analizirajući Vučićeve postupke i izjave analitičari su skloni vjerovanju kako se njegov dolazak u Potočare mnogima u Srbiji i šire nije svidio. Suradnik HRsvijeta Vladimir Ljubanić smatra kako je riječ o nastavku projekta destabilizacije BiH započetog tijekom prošlogodišnjih "događanja naroda" u Tuzli Sarajevu i Mostaru.

- To je nastavak prošlogodišnjih događanja i svojevrsna najava "vruće jeseni" u BiH. Osobno mi je zanimljiva ova Vučićeva izjava o navijačima jednog srbijanskog kluba koji su započeli s provokacijama. U tom kontekstu važno se prisjetiti određenih detalja vezanih za prošlogodišnje prosvjede i paljevine u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Upravo u tom kontekstu spominjane su i navijačke skupine iz Srbije angažirane od strane određenih struktura iz BiH i nekih međunarodnih krugova - navodi Ljubanić.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH, uz utvrđivanje činjenica vezanih za jučerašnji incident, zahtjeva i utvrđivanje odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija Bosne i Hercegovine za eventualne propuste koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti srbijanskog premijera Vučića.

 

M.M.