Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne vodi nikakvu istragu protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, a suprotne informacije koje se o tome pojavljuju u medijima samo su dio smišljene kampanje dezinformiranja, objavljeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

U priopćenju tužiteljstva navodi se kako postoji samo predmet koji je "u fazi prijave", a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske iz 2006. godine.

Nije izrijekom navedeno na što se ta prijava točno odnosi, no prije su iz MUP-a RS objavili kako su oni kazneno prijavili ukupno 16 osoba koje terete za navodne ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima počinjene u jesen 1995. godine. Riječ je o završnim ratnim operacijama vođenim u sjeverozapadnoj Bosni u kojima su na temelju sporazuma Tuđman-Izetbegović sudjelovale i postrojbe HV-a kojima je zapovijedao general Gotovina. 

Srbijanski mediji su tijekom dana prenijeli informaciju lista "Večernje novosti" koji je objavio da su iz Den Haaga u Sarajevo poslani novi dokazi na temelju kojih se u BiH otvara istraga protiv Gotovine.

Iz Tužiteljstva BiH to su odlučno zanijekali, nazvavši takve tvrdnje neistinama s političkom pozadinom. Naveli su kako će unatoč svemu nastaviti dobru suradnju s tužiteljstvima u Srbiji i Hrvatskoj te neće dopustiti da bilo tko plasiranjem neistina poremeti te odnose.

 

M.M.