Jedna osoba uhićena je prilikom obilježavana tzv. Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu,  tijekom koga su vođe tzv. antifašista optužili Hrvate u BiH za navodnu fašizaciju Mostara i BiH.

-Kod uhićene osobe, koja je došla na plato Partizanskog groblja u autobusu organizatora Udruge antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata, pronađena je tzv. teleskopska palica i nad uhićenim se provodi kriminalistička obrada - doznaje se u Policijskoj upravi Mostar.

Inače, organizirani  subotnji pohod tzv. antifašista na zapadni dio Mostara obilježen je huškačkim govorima Seada Đulića, predsjednika Udruženja antifašista i boraca NOR-a, te Bakira Nakaša, predsjednika Saveza antifašista i boraca NOR-a, izrečenim u stilu Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Aleksandra Vulina, u kojima su Hrvate u BiH optužili za navodni fašizam.

>>

-Vaš dolazak je zapravo naša snaga, Vi nam dajete snagu da izdržimo u ovom leglu fašizma. Nije lako, vidjeli ste koliko smo bili u autobusima, da policija odluči kojim putem ćemo krenuti, koji je najsigurniji, kako bi se naklonili onima koji su nam dali slobodu. Tako da Vaše prisustvo ovdje je i više no polaganje cvijeća, to je infuzija da izdržimo. Zato vas molim, pošto je ovaj spomenik jučer po ko zna koji put devastiran, dignite glas u svojim sredinama. Nije to djelo neke grupe huligana, nije to grupa koja se onako skupila. To je dobro organizovana grupa, plaćena, indoktrinirana i poslana iz političkih centara moći čiji je centar u Mostaru. Adresa za ovo je Predsjedništvo BiH, predsjednik HDZ-a i HNS-a. On treba da se oglasi zbog ovoga što se desilo juče i što se dešava u Mostaru. Zato je bitan vaš glas i molim vas nemojte šutjeti. Sada smo prošli pored fašističkih natpisa, fašizam živi 24 sata. Oni se ponose time. Prema tome dignimo glas - rekao je Sead Đulić nakon polaganja vijenaca na partizanskom groblju u Mostaru.

>>

Bakir Nakaš, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a, u svojim je tezama također istaknuo navodni porast fašizacije u Mostaru, BiH i Europi, što je teza koju je znatno ranije plasirao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

-Drugarice i drugovi, lijepo je danas biti u Mostaru, lijepo se osjećati Mostarcem, iako bih volio da je ovdje više mladosti. Poseban pozdrav borcima NOR-a, koji i danas u svom sjećanju nose historiju i prenose s koljena na koljeno. Ovaj kratak čas oslobađanja Mostara od fašizma je bila dobra poduka svima onima koji očekuju da će se i Mostar i BiH i Evropa oduprijeti neofašizmu. Nažalost, danas u Evropi na parlamentarnim izborima pobjeđuju neofašističke snage, nažalost u BiH nakon jedne, pa druge agresije, mi u Mostaru imamo fašističke znakove. Iz tog razloga je bitno i današnje okupljanje da pokažemo da smo jedinstveni u stavu da to neće proći! - rekao je  Bakir Nakaš.

Posjet  tzv. antifašista Partizanskom groblju, inače partizanskom spomeniku izgrađenom na masovnim grobnicama nastalim 1945. godine, osiguravao je veliki broj policajaca.  

>>

Analitičari vjeruju kako je i subotnji "antifašistički" igrokaz dio istog scenarija kakav smo vidjeli nakon posjeta Andreja Plenkovića i Bože Petrova Bosni i Hercegovini, te izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o porastu opasnosti od islamizma u BiH.

M.J.