Nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kazao je kako su uz problem izmjena izbornog zakona razmotrili i druge izazove koji stoje pred BiH na putu euroatlantskih integracija u čemu Hrvatska može pomoći BiH svojim iskustvom.

-Međunarodna zajednica jedinstvena je na stajalištu da vlasti u BiH moraju poduzeti nužne korake kako bi osigurali nesmetanu provedbu rezultata općih izbora u 2018. - potvrdio je Inzko ističući kako je to pitanje trenutačno od najvećeg značaja za BiH.

Pojasnio je kako su u tijeku pregovori čiji je cilj doći do rješenja prihvatljivog za sve.

-Vodeću ulogu u tom dijalogu sada imaju EU i SAD a uključen je i Ured visokog predstavnika (OHR) preko belgijskog stručnjaka koji posreduje među strankama - rekao je Inzko.

Upozorio je kako je najvažnije, najdalje do svibnja, naći rješenje za izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

-Izradili smo neke moguće opcije no još je rano o tome govoriti. Najvažnije je da postoji politička volja. Bude li rezultata na kraju nitko neće biti potpuno zadovoljan no to su kompromisi - kazao je Inzko pojašnjavajući kako je najvažnije naći rješenje za izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Upozorio je i na obvezu provedbe odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić.

-Najvažnije je da se presuda ustavnog suda BiH provede i da se izbori održe - kazao je Inzko koji je predsjednici Grabar-Kitarović iskazao zahvalnost za potporu koju Hrvatska pruža naporima BiH za približavanje Europskoj uniji i NATO-a.

 

M.J.