Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog hrvatskog kolege u državnom vrhu Dragana Čovića kako građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu temeljenu na šerijatskom pravu.

U intervjuu za portal Slobodna Bosna Izetbegović je kazao kako su Čovićeve izjave reciklaža stare teze koja se izvlači "poput batine" još od 1983. i tzv. Sarajevskog procesa na kojemu se, pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje, sudilo skupini muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem.

-Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haaškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rješenja po volji HDZ-a - ustvrdio je Izetbegović.

Izetbegović drži kako cilj Dragana Čovića, odnosno HDZ BiH, nije teritorijalna podjela BiH nego "podjela izborne baze" odnosno RTV sustava, institucija, ministarstava.

-Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Daulom s tezom o radikalnoj bošnjačkoj desnici i namjerama stvaranja islamske države na tlu BiH. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haaškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački pothvat. Stoga, po njihovoj logici, vrijedi pokušati Izetbegovića i Bošnjake staviti u poziciju da se brane i pravdaju. Odgovorio sam da nisu Bošnjaci napravili udruženi zločinački pothvat, srušili Mostar i napravili konc-logore u Hercegovini, da nismo mi digli mjesec i zvijezdu nad Mostarom, već je podignut križ - kazao je Izetbegović.

Komentirajući prijepore oko provedne odluke Ustavnog suda o izmjenama izbornog zakona BiH Izetbegović je kazao kako očekuje da će se u parlamentu BiH o tome razgovarati nakon što medijatori iz Europske unije, SAD i Ureda visokog predstavnika (OHR) obave pojedinačne konzultacije s vodstvima političkih.

-Pretpostavljam da će pokušati iskristaliziratii rješenje prihvatljivo svima, ili potrebnoj većini pa će onda to biti eventualno usvojeno kao prijedlog te većine s kojim će se ići u parlamentarnu proceduru - kazao je Izetbegović govoreći o mogućem izlazu iz sadašnje pat-pozicije.

 

M.J.