Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH, komentirajući izbor Željka Komšića, poručio je kako politika sarajevske čaršije Bosnu i Hercegovinu gura u erdoganizaciju te kako su bošnjačke političke elite ubile BiH u koju se kunu.

-Tri puta kada te prevari tu završava svaki razgovor. Prevario nas je dominantan dio bošnjačke politike. Ne može me nitko uvjeriti kako su ljudi prepoznali program, razumio bih da su podržali Falatara, mlad čovjek, pun energije sa ciljem. To znači kako je on nudio novu viziju BiH, ne kažem da je bio bolji. Njegova vizija je utopija. Komšić je osam godina sjedio u Predsjedništvu, on je išao na skijanje o trošku poreznih obveznika, nije pokrenuo inicijative u Parlamentu. Glasovi koje je dobio su glasovi mržnje, to ne može biti ljubav. To su glasovi mržnje prema svemu hrvatskom u BiH - poručio je Karamatić, gostujući u programu N1 televizije.

Prema njegovom mišljenju, veliki dio bošnjačke politike, Islamska zajednica i dominantno SDA pokušali su riješiti hrvatsko pitanje i nametnuti unitarnu građansku državu.

-Te bombe koje bacaju u javnosti, o predstavljanju građana su promašena jer Komšić neće predstavljati nikoga. Takve su i njegove najave kako će on ured u Mostaru preurediti u ovo i ono… On neće ući u taj ured osim ako ne zamoli Čovića da ga primi - poručio je.

Uvjeren je kako Komšić u te prostorije neće ući niti će biti pozvan.

-U Sarajevu može raditi što hoće. Nikada neće ući u taj ured. Razgovarati ćemo za pola godine – nije to prijetnja. Ja poručujem gledateljima, Komšić je nebitan, on je marioneta ekstremističke bošnjačke politike. Neće uraditi ništa osim što će imati četiri godine dobru plaću. Neće podići tužbu protiv Hrvatske, neće nikada ništa pokrenuti, jer neće imati potporu u klubu Doma naroda. Ubili su Bosnu i Hercegovinu. Ubili su je oni koji se najviše kunu u nju - poručio je predsjednik HSS-a BiH.

Podsjetio je kako je 85 posto Hrvata koji su izašli na izbore glasovalo za Dragana Čovića, koji je 2018. dobio više glasova nego 2014. godine kada je izabran u Predsjedništvo BiH.

-Ova Bosna i Hercegovina je gotova. Završila je svoj EU put. Ova politika koja ga je instalirala, ne da ide ka EU nego vodi bih u izolaciju. Nakon ovog nametanja od strane bošnjačke većine, kolege iz HDZ-a nemaju više iluzija da vrijedi spašavati BiH - poručio je Karamatić.

Podsjetio je da su i glasači HDZ 1990, odnosno Diane Zelenike svoj glas dali Čoviću – to ne bi bilo dovoljno njegovu pobjedu.

-Ja nemam iluzija kako mi imamo relevantnoga sugovornika s bošnjačke strane. Možda u HDZ-u postoje te iluzije, ali vjerujem kako će proći rok za izmjenu Izbornoga zakona - poručio je Karamatić.

Upozorio je da politika službenog Sarajeva vodi prema Istambulu a ne prema Bruxellesu.

-Politika sarajevske čaršije vodi BiH u erdoganizaciju - zaključio je Karamatić.

 

M.J.