General Armije BiH Ramiz Dreković uhićen je danas u Sarajevu. Dreković je optužen po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Pripadnici SIPA-e uhitili su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevni avaz. Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet je osoba ranjeno.

Ramiz Dreković vojničku je karijeru započeo kao oficir bivše JNA u Bjelovaru. 1991. godine vraća se u BiH, u Bihać, gdje se stavlja na raspolaganje tamošnjoj Patriotskoj ligi. Nakon toga prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać, gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora.

1992. godine Dreković postaje zapovjednik Unsko-sanske operativne grupe Armije BiH, a potom zapovjednik 5. korpusa.

Nakon toga unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 1994. godine preuzima mostarski Četvrti korpus ABiH. Bio je i na dužnosti savjetnika u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji mu je angažman bio na mjestu savjetnika federalnog ministra za pitanje boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.

 

M.J.