Na upit novinara Igora Rotima u emisiji 'Javna stvar', u petak 27. veljače, je li konačno odlučila što će učiniti s poprsjem Josipa Broza Tita i kada će to pitanje riješiti, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović odgovorila je, 'kako joj to nije najvažnije pitanje i da su od tog pitanja daleko važnija pitanja lošeg gospodarstva, siromaštva, gladi djece itd'.

Međutim, pitanje o tome što učiniti s Titom i njegovom ostavštinom itekako je važno za hrvatski narod jer drug Tito i njegov krvavi antifašizam čak su i Ustavom RH ugrađeni u temelje moderne hrvatske države; apsurd!

Ali ne zato što bi antifašizam bio zločinački pokret nego stoga što je upravo drug Tito svojim masovnim zločinima, dakle, brutalnom silom nacističkog modaliteta kompromitirao sve humane vrijednosti antifašizma!

Tom, navodno velikom antifašisti, po nekima u Hrvatskoj, najvećem sinu naših naroda i narodnosti, ipak je pao zločinački ’rejting’ pa više nije među deset svjetskih mega-zločinaca, sad je pao na 13. mjesto!                  

O čemu se radi?

Britanski tabloid Daily Mail složio je najnoviju listu najgorih masovnih ubojica 20. stoljeća: Na vrhu te najnovije rang-liste su komunistički diktatori Mao Ce Tung i veliki Titin uzor i učitelj Staljin, na trećem mjestu je Adolf Hitler, a Staljinova vrijednog šegrta Josipa Broza Tita Daily Mail je uvrstio tek na 13. mjesto ove ljestvice masovnih ubojica.

Prema procjeni Daily Maila, Tito je odgovoran za smrt 570 tisuća ljudi, mahom političkih protivnika;ni to nije 'za bacit'!                                              

Pitanje Lustracije

U Poljskoj se zakonski zabranjuju zvijezda petokraka, 'Internacionala' i majica s likom Che Guevare:

„Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom“-ističe to Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu.

U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja 'Internacionale' kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme 'Ustani, bane'; tko danas u Hrvatskoj uzvikne stoljećima tradicionalni hrvatski pozdrav 'za dom spremni', spreman je jedino za zatvor!

-U pogledu (opstrukcije)lustracije Hrvatska je negdje na nivou Kine, Sjeverne Koreje, Kube… moglo bi se sasvim opravdano kazati kako je eu-Hrvatska ostala posljednji bastion komunizma među tranzicijskim zemljama bivšeg Istočnog bloka. Na obvezujuću Rezoluciju Vijeća Europe br.1481/2006. o osudi svih totalitarističkih režima uključivo i genocidni (Titin-)komunizam Hrvatski sabor odgovorio je tek nemuštom Deklaracijom, bolje reći mrtvim slovom na papiru.

Drugim riječima, naši Titoljupci dali su časnu pionirsku riječ kako ćemo (valjda, kroz idućih sto godina!) izvršiti obvezujuću lustraciju!

Ipak, lustracija hrvatskih komunista, posebno UDBA-ša provodi se danas ali ne u demokratskoj Hrvatskoj nego na bavarskom sudu u Muenchenu; između ostalih svjedoče i slovenski novinari a UDBA-še brani negdašnji komunistički tužitelj, lijepo!

Dokumentarne filmove o UDBA-škim zločinima nude nam ali ne hrvatski nego njemački redatelji ne bi li nam barem naslovom probudili uspavanu savjest jer ’Ubojstva su se vršila u Titino ime’!

A za političko-gospodarsku korupciju vezanu uz Mesićev Patri(a)otizam zaduženo je ali ne državno odvjetništvo RH u nadležnosti Mladena Bajića ili Dinka Cvitana nego sud u Finskoj dok osumnjičeni lik u Hrvatskoj uživa sve beneficije doživotnog Predsjednika zaštićen od bivših režimlija poput ličkog ’međeda’ i još k’tome vodi našu gospodarsku delegaciju na ’pik-nik’ u Moskvi; blago nama!

Kako su Mađari lustrirali svoju komunističku prošlost?

Da ogorčeni mađarski radnici i studenti 23. listopada 1956. nisu u središtu Budimpešte, na samom početku mađarske revolucije, srušili Staljinov spomenik, Josif Visarionovič Džugašvili danas bi, sasvim sigurno, bio središnja figura Szoborparka, jedinstvenog muzeja koji, s obzirom na izloške i njihove zastrašujuće dimenzije, liči na pravi Jurski (Jurassic-) park komunizma.

Ovako, ostadoše samo Staljinove čizme, koje su Mađari dobro osjetili i zapamtili. Jedino su čizme ostale od tog onižeg Gruzijca, izopćenog studenta teologije i jednog od, uz ’našeg druga Titu, najstrašnijih komunističkih diktatora u povijesti!

Slično kao i u Titinom(???) Kumrovcu, gdje se 25. svibnja skupljaju yugo-nostalgičari i u Szoborpark, dan kasnije, svake godine dolaze pristaše jednakog mađarskog diktatora Jánosa Kádára da bi na njegov rođendan (Tito je slavio rođendan 25., a Kádár 26. svibnja), položili buket crvenih karanfila, zaštitnog znaka mađarskih(ali i hrvatskih, o. a.) komunista!

U dane koji su obilježavali 20 godina od pada berlinskog zida, taj muzej koji svoje postojanje može zahvaliti upravo tom događaju i svemu onome što se iza toga zbilo, ponovno je postao kultno mjesto okupljanja onih kojima je to vrijeme obilježilo život.

Brojni stanovnici Budimpešte dolaze vidjeti te ogromne skulpture koje su davale pečat glavnim ulicama i trgovima posebno Budimpešte, ali i njihovu životu.

U muzeju kažu da ni tada, kao ni bilo kad ranije, otkako je Szoborpark otvoren, nije zabilježena ni jedna provokacija ili pokušaj da se neki od izložaka ošteti ili makar pošprica sprejem.

Iako zastrašujući svojom grandioznošću, ti primjerci iz jurskog parka komunizma danas nikoga više ne plaše i nitko ih se više ne boji, da bi kao u nekom znanstveno fantastičnom filmu, ponovno mogli oživjeti i zajedno sa svojim vremenom vratiti se na ulice i trgove odakle su uklonjeni.

Za kraj, kuda s Titom i njegovom ’dotom’?

Što se Titine biste na Pantovčaku tiče toliko je gorljivih aspiranata za njeno posjedovanje da ju neodlučna Predsjednica može odmah ustupiti, primjerice, ’pljunutom’ antifašisti Stipi Mesiću kojem bi ukrašavala njegov dobro plaćeni a beskorisni ured u Grškovićevoj, ili onom hrvatskom Muslimanu(ili muslimanskom Hrvatu) Željku Komšiću u BiH, a primio bi je rado i Ivo Goldstein, ’ambasador’ u Parizu koji u svom uredu već drži Titinu sliku u svom kabinetu.

Čovjek se mora upitati predstavlja li Ivo Goldstein u Francuskoj ex-Jugoslaviju ili Hrvatsku; politička sramota!

Vjerujemo da bi Titinu bistu primio rado i večernjakov kolumnist Milan Ivkošić koji je iznebuha od ’rodoljubnog zanovijetala’ postao velikim poštovateljem Titina lika i njegova zločinačkog djela!

Bista druga Tita

Svakako bi najbolje bilo prihvatiti elegantni mađarski model pa u Kumrovcu otvoriti jedan ’Jurski (Jurassic-)park hrvatskog komunizma’, glavni trg tog učmalog mjesta umjesto onog zagrebačkog nazvati ’Trgom maršala Tite’ a ruiniranu, kumrovečku partijsku školu pretvoriti u svojevrsni muzej voštanih figura gdje bi svoje mjesto našli svi bivši, ugledni partijci, od pokojnog Račana do nezavisne, živuće drugarice Jace; pa, tko želi nek’ izvoli!

A to bi itekako doprinijelo razvoju, makar i političkog turizma u tom legendarnom mjestu navodnog rođenja ’našeg’ druga Tite-velikana, trinaestog s liste masovnih ubojica; bio bi to pravi turistički bum!

 

 

Damir Kalafatić